Reducerea caloriilor s-ar putea să nu afecteze performanța în exercițiile fizice – studiu

studiu, calorii, exercitii fizice, dieta Sursa foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Un studiu recent realizat pe șoareci contestă credința comună că reducerea aportului caloric afectează negativ performanța în exerciții fizice, transmite publicația ScienceAlert.

Cercetătorii de la Universitatea California, Riverside (UCR) au investigat modul în care șoarecii și-au menținut nivelurile de activitate în timp ce se aflau la diete restrictive. Studiul a avut scopul de a oferi o înțelegere mai clară a relației dintre dietă și exerciții fizice.

În experiment, șoarecii au fost monitorizați timp de trei săptămâni pentru a stabili nivelurile de activitate de bază. Apoi, aportul lor caloric a fost redus cu 20% timp de o săptămână și cu 40% în săptămâna următoare. Studiul a inclus atât șoareci normali, cât și șoareci „de mare viteză”, care sunt crescuți pentru a avea o tendință de a alerga.

Spre surprinderea cercetătorilor, exercițiul voluntar a rămas în mare parte neafectat de reducerile de calorii. Biologul Theodore Garland Jr. a observat că șoarecii au continuat să alerge chiar și cu reduceri semnificative de hrană, cu doar o mică reducere de 11% a distanței parcurse observată la șoarecii de viteză care se aflau la cea mai strictă dietă.

Masa corporală a șoarecilor a arătat, de asemenea, o schimbare minimă, rămânând stabilă cu o reducere de 20% a caloriilor, iar o ușoară scădere a fost notată doar în cazul reducerii de 40%. Acest lucru sugerează un mecanism compensator care împiedică pierderea în greutate în condiții de restricție calorică, posibil printr-o reducere a altor activități sau o eficiență metabolică crescută.

Constatările indică faptul că, chiar și în timpul dietei, exercițiul ar trebui menținut pentru sănătatea generală. Cercetarea subliniază importanța combinării dietei cu activitatea fizică pentru o gestionare eficientă a greutății, contrar ideii că dieta duce la reducerea nivelurilor de energie și la încetarea exercițiului fizic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *