Viticultorii din Timiş au început culesul strugurilor mai devreme. Boabe mai mici, din cauza caniculei prelungite / Cum va fi vinul obținut din acestea?

timis, struguri, viticultori, vin Sursa foto: Pixabay/mbc-2016

Viticultorii din judeţul Timiş au început să culeagă viile mai devreme anul acesta, deoarece strugurii s-au copt mai rapid din cauza caniculei prelungite din această vară. Deși boabele sunt mai mici, vinul va fi unul excepţional, explică aceştia. Culesul viei are loc noaptea, cu combine, în viile de la Recaş, judeţul Timiş, transmite News.ro.

Canicula din această vară a redus producţia de struguri, însă aceştia sunt de calitate, spun viticultorii de la Recaş, care au precizat că nu au mai întâlnit o astfel de situaţie până acum.

„Nu a mai plouat de la sfârşitul lunii iunie, iar temperaturile au fost extrem de ridicate şi pe o perioadă îndelungată. Am avut două luni cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius ziua. Ba mai mult, am avut săptămâni cu temperaturi de peste 38 de grade Celsius, şi sigur că aceste condiţii şi-au pus amprenta asupra plantaţiei viticole”, a declarat Gheorghe Iova, director de cramă la Recaş, judeţul Timiş.

Iova explică faptul că temperaturile ridicate din vară au fost în favoarea calităţii vinului.

„Boabele sunt ceva mai mici, pentru că, din cauza condiţiilor climatice, au rămas de dimensiuni mai reduse. Însă, după cum putem observa, totul a fost în favoarea calităţii, datorită raportului pieliţă-miez. Este în favoarea pieliţei. Iar în această pieliţă avem fenolii la vinurile roşii, care sunt determinanţi pentru ceea ce înseamnă calitatea şi intensitatea colorantă”, a explicat Gheorghe Iova.

Recoltarea strugurilor se face mecanizat la Recaş. Zece combine sunt folosite pentru culesul strugurilor, ceea ce reprezintă echivalentul muncii a peste 2.000 de oameni care ar fi adunat ciorchinii manual.

Strânsul strugurilor se face în funcţie de soi.

„Toată producţia vinurilor albe şi aromate se recoltează noaptea. Combinele intră la lucru la 10:00 seara şi termină la 10:00 dimineaţa. (…) În ceea ce priveşte vinurile roşii, pentru că trebuie să spunem că deja am recoltat pinot noir, iar feteasca neagră este pe final, recoltarea o facem ziua”, mai precizează Gheorghe Iova.

Printre ultimele soiuri care vor fi recoltate sunt cabernet franc, cabernet sauvignon şi shiraz. Doar pe o mică suprafaţă din cele peste 1.100 de hectare cu viţă de vie de la Recaş recoltarea strugurilor se face manual, acolo unde sunt cei de masă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *