Rețetele Juanitei: Pulpo a la gallega/ Caracatiță cu cartofi. Varianta cu piure

caracatita cu cartofi Sursa foto: aceitesdeolivadeespana.com

Pulpo a la gallega este caracatiță cu cartofi fierți, specifică regiunii Galicia, din Spania. Caracatița pescuită aici este extrem de fragedă, una dintre cele mai bune din lume. Preparatul în sine este ceva foarte simplu. O caracatiță fiartă, vezi aici cum se fierbe caracatița. Câte un cartof mediu de persoană, sare fulgi, boia de ardei dulce, afumată și ulei de măsline extra virgin.

Odată fiartă caracatița se curăță partea mai „cleioasă”, cele câteva piei mai gelatinoase de la tentacule și se taie rondele. Cartofii se fierb în coajă, se curăță fierbinți și se taie cuburi. Se pun cartofii pe un suport rotund de lemn, caracatița tăiată deasupra, se presară fulgi de sare, boia și ulei de măsline. În simplitatea sa este un preparat delicios. Totul se topește în gură, este fraged, gustos, divin.

caracatita cu cartofi

Eu am preparat o variantă în care am cumpărat numai tentaculele, gata fierte și am preparat un piure de cartofi mai puțin fin. Am fiert cartofii în lapte, gata curățați și tăiați cuburi mici timp de 30 de minute. I-am pasat împreună cu 30 de grame de unt și nu i-am mai trecut prin sită. Așa piureul a rămas și cu bucățele ceva mai mari. Robouchon (inventatorul rețetei piureului de cartofi fin și cu mult unt) o să mă ierte. Știe că pot face și piure adevărat.

În piureul final am adăugat și o linguriță de pastă de trufe (sunt ciuperci de fapt, cu puțină trufă doar să-i dea gust). Am servit alături de o salată de valeriană cu dressing de ulei de măsline și lămâie.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: aceitesdeolivadeespana.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *