O nouă speranță pentru… tinerețe fără bătrânețe?/ Cercetătorii au descoperit dieta care, în doar 8 săptămâni, îți poate reduce vârsta biologică

dieta vegana Sursa foto: Pexels

A deveni vegan ar putea afecta modul în care corpul tău îmbătrânește, potrivit unui mic studiu, realizat pe gemeni identici.

Nu este un secret că a mânca mai multe plante este bine pentru tine (și pentru planetă). Cu toate acestea, în timp ce mulți oameni aleg să-și reducă consumul de carne, puțini se angajează să respecte o dietă complet vegană. Potrivit sciencefocus.com, tocmai aceasta ar putea fi noua speranță pentru omenire.

O analiză a arătat eficiența dietei care ne întinerește

Ei bine, tot ceea știam poate fi schimbat, în urma unui nou studiu care sugerează că adoptarea unei diete vegane, pentru doar opt săptămâni, poate ajuta la reducerea vârstei tale biologice. Cercetătorii au descoperit că participanții care au urmat o dietă vegană au arătat reduceri ale estimărilor vârstei biologice, măsurate de un biomarker cunoscut sub numele de metilare a ADN-ului.

„Metilarea ADN-ului și alte modificări epigenetice funcționează ca un buton de volum pentru genele noastre, transformându-le activitatea în sus sau în jos dr. Lucia Aronica, coautor al studiului

„Pe măsură ce îmbătrânim, modelul acestor grupuri metil de pe ADN-ul nostru se schimbă în moduri specifice, pe care oamenii de știință le pot urmări pentru a înțelege mai bine îmbătrânirea. Studiind aceste modele, cercetătorii pot determina vârsta biologică a cuiva, care ar putea fi diferită de vârsta lor reală în funcție de ani”, a mai spus, potrivit pentru BBC Science Focus, dr. Lucia Aronica.

Studiul privind reducerea vârstei biologic, efectuat pe perechi de gemeni identici

Studiul, publicat în BMC Medicine, a implicat 21 de perechi de gemeni identici adulți. Un geamăn din fiecare pereche a fost desemnat să urmeze o dietă vegană, în timp ce celălalt a menținut o dietă omnivore, care includea carne, ouă și lactate.

Studiul a durat opt ​​săptămâni, participanții consumând mese preparate pentru prima jumătate și mese auto-preparate pentru a doua jumătate, după ce au primit educație nutrițională.

În doar 8 săptămâni, vârsta biologică, redusă cu aproape un an?

Echipa a investigat apoi impactul fiecărei diete prin prelevarea de probe de sânge de la fiecare participant și măsurarea nivelurilor de metilare a ADN-ului.

Rezultatele au arătat scăderi ale “ceasurilor” de îmbătrânire epigenetică numai la grupul vegan – prin unele măsurători, s-a observant că faptul că au devenit vegani a redus vârsta lor biologică cu aproape un an întreg. În plus, dieta vegană a fost asociată cu reduceri ale vârstelor estimate ale diferitelor sisteme de organe, inclusiv inima, hormonii, ficatul și sistemele inflamatorii și metabolice.

Odată ce toate acestea au fost luate în considerare, s-a estimat că reducerea medie a vârstei biologice, pentru grupul vegan, a fost de 0,63 ani.

„Cel mai surprinzător este că ritmul de îmbătrânire, care calculează cât de repede avansează vârsta biologică față de vârsta cronologică, a scăzut cu aproximativ 0,03 unități. Acest lucru sugerează că pentru fiecare an în care acești indivizi îmbătrânesc, corpurile lor îmbătrânesc puțin mai puțin decât s-ar aștepta în mod obișnuit”- dr. Varun Dwaraka, autorul principal al studiului

Totuși, cercetătorii cer prudență în estimarea rezultatelor

Cu toate acestea, cercetătorii au cerut prudență în interpretarea acestor rezultate. Participanții care au urmat dieta vegană au slăbit, în medie, cu două kilograme mai mult decât grupul omnivor. Nu este clar dacă dieta vegană în sine sau scăderea în greutate suplimentar,  pe care a provocat-o dieta, constituie principalul motiv pentru aceste schimbări legate de vârstă.

„Este imposibil de identificat cu exactitate ce aspecte ale dietei vegane au contribuit la modificările observate în metilarea ADN-ului din acest studiu” – dr. Varun Dwaraka, autorul principal al studiului

Deși descoperirile sunt promițătoare, autorii au subliniat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege efectele pe termen lung ale dietelor vegane asupra îmbătrânirii și pentru a separa impactul compoziției dietei de pierderea în greutate.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *