Australia lansează un tratament de referinţă împotriva alergiei la arahide în rândul copiilor

arahide, alergii, tratament pentru bebelusi Sursa foto: Unsplash

Australia a anunţat miercuri un program gratuit destinat bebeluşilor care suferă de o alergie potenţial mortală la arahide. Tratamentul a fost prezentat ca o premieră în materie de desensibilizare şi aflat încă într-un stadiu experimental în zece spitale din ţară, informează AFP, citată de Agerpres.

“Vrem să schimbăm traiectoria bolilor alergice în Australia pentru ca mai mulţi copii să poată să meargă la şcoală fără să rişte o reacţie la arahide potenţial mortală”, a declarat Kirsten Perrett, directoarea departamentului de imunoterapie orală din cadrul Centrului naţional de excelenţă în combaterea alergiilor. Bebeluşii eligibili vor primi mici doze zilnice de pudră de arahide timp de doi ani pentru a-i ajuta să îşi dezvolte o toleranţă la acest produs. În timp, ei vor primi doze mai mari în speranţa de a le reduce sensibilitatea la arahide, sub supravegherea medicilor din zece clinici pediatrice din Australia. După doi ani, un test va determina dacă tratamentul a dus la remisiune.

Potrivit profesoarei australiene, acesta este primul program naţional de tratare a alergiei la arahide ce a fost propus în spitale în afara cadrului oferit de un studiu clinic. Rata alergiilor alimentare în rândul copiilor din Australia este una dintre cele mai mari din lume. Aproximativ 3% dintre copiii australieni cu vârste de până la 12 ani suferă de alergie la arahide, potrivit datelor guvernamentale. Dintre ei, doar 20% vor beneficia de o dispariţie a acestei alergii în perioada adolescenţei.

Kirsten Chatwin, mama unui bebeluş de nouă luni care a început să dezvolte urticarie după ce a mâncat unt de arahide, spune că doreşte să participe la acest program pentru a încerca “să îmbunătăţească şansele copilului ei de a putea mânca arahide în deplină siguranţă în viitor”. “Numeroase familii caută cu disperare să îşi protejeze copiii de reacţiile alergice şi de anafilaxie” – o gravă reacţie alergică -, iar “faptul că acest program va fi disponibil şi va fi gratuit în spitalele publice schimbă datele problemei”, a adăugat ea.

În cazul în care va avea succes, programul va fi implementat pe o scară mai amplă, inclusiv în regiunile izolate ale ţării. Decesele cauzate de alergiile la arahide sunt rare în Australia, însă aproape 20% din populaţie suferă de o formă de alergie, potrivit datelor furnizate de principalul institut australian de combatere a alergiilor. Se estimează că numărul acestor persoane va creşte cu 70% până în 2050, ceea ce înseamnă că alergiile vor afecta aproximativ 7,7 milioane de australieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *