Zece restaurante din Pireu unde puteți mânca souvlaki/Prima afacere a fost deschisă cu un secol în urmă de un refugiat armean

souvlaki, Pireu, afacere, restaurante foto: ekhatimerini.com

”Istoria glorioasă a acestei mâncări specific grecești a început în urmă cu fix un secol, în 1924, datorită unui armean, Misak Aniskipian, care a deschis primul restaurant cu souvlaki, numit Aigyptiakon, în Nikaia, o localitate situată la vest de Atena. Misak era originar din Adana (oraș din Turcia, cunoscut pentru kebaburile sale) și a venit în Grecia ca refugiat.

În țara de adopție și-a schimbat numele în Isaak Meraklidis și a devenit faimos pentru kebaburile sale, cărora localnicii greci le-au zis souvlaki. Alți antreprenori i-au urmat exemplul, deschizând restaurante în Portul Pireu și în cartierele învecinate: Keratsini, Korydallos, Drapetsona. Deși multe dintre aceste restaurante istorice s-au închis, unele continuă să ducă mai departe tradițiile fondatorilor lor, iar altele noi se deschid constant”, notează publicația greacă ekhatimerini.com.

Souvlaki este un preparat culinar tradițional grecesc, constând din bucăți mici de carne ( porc, pui, miel sau vită) marinată pregătite pe grătar sub formă de frigărui ( pe un băț ascuțit/pe o țepușă din lemn ).

Carnea poate fi servită direct pe frigăruie, în interiorul unei lipii/turte sau pe o farfurie alături de diverse garnituri precum legume, tzatziki, roșii, ceapă și cartofi prăjiți. În varianta servită în lipia rulată, souvlaki-ul poate fi completat cu diverse sosuri și ingrediente, după preferințe. Este un fel de mâncare popular în Grecia, apreciat pentru gustul său savuros și pentru simplitatea sa.

Publicația greacă ekhhatimerini.com recomandă 10 restaurante din Portul Pireu, unde clienții pot mânca souvlaki. Acestea nu sunt printre cele mai cunoscute, dar echipa redacțională își asigură cititorii că rețetele de souvlaki sunt autentice și tradiționale, cu wrap-uri delicioase, cu sosuri de roșii și chiftele de carne preparate de bucătari, în regie proprie, nu cumpărate de la unități de procesare din exterior.

( Explorările culinare ale ofertei de souvlaki din Portul Pireu și cartierele adiacente au fost făcute de: Nena Dimitriou, Nikoleta Makryonitou, Georgia Papastamou, Marina Petridou, Christina Tzialla, Maria Vasilopoulou, menționate cu inițiale la finalul fiecărui text )

1.Kohili 

”Souvlaki-ul lor este suficient de mic încât să încapă în palmă. Lipia este pufoasă și uscată, plus un sos roșu special, care este picant fără a fi prea iute. De asemenea, adaugă ceapă tăiată subțire amestecată cu pătrunjel și roșii. Nu folosesc tzatziki și clienții sunt întrebați dacă doresc cartofi prăjiți. Oferta include frigărui de porc, fără grăsime, kebab, chiftele și frigărui de pui, toate preparate artizanal și puse pe grătar încins cu cărbuni.” N.M. ( Adresa: 82A Aghiou Georgiou, Korydallos/Program: zilnic între 18:00-01:00, inclusiv livrări la domiciliu ). 

2. Panagiotis 

”Clienții descoperă la intrare un afiș cu mesajul: ”Dacă doriți souvlaki, porții de carne, cartofi prăjiți, vă rugăm să o spuneți înainte să vă vină rândul”, pentru a evita neînțelegerile. Eu votez pentru chiftea, fără ezitare. Cu toate acestea, tzatziki-ul este întins deasupra, similar cu frișca de pe un tort, ceea ce este drăguț, dar ineficient în ceea ce privește distribuția. Un wrap de Panagiotis Lavkiotis nu este niciodată suficient.” N.M. ( Adresa: 104 Grigoriou Lambraki, Korydallos/Program: zilnic între 18:00 – 01:00, cu excepția duminicilor, face livrări la domiciliu ).

3. Enty 

”Restaurantul a fost deschis de un armean, Hovsep, în 1946, iar acum este deținut de doi armeni, Vangelis și Stavros, care au lucrat aici mulți ani. Meniul este cu precădere pe bază de carne de porc, mai ales mușchiuleț. Bucătarii folosesc doar ceapă în chiftele. Recomand să comandați souvlaki fără cartofi prăjiți și să adăugați doar roșii, pătrunjel sau ceapă. Clienții mănâncă stând în picioare sau așezați pe tabureți și pot comanda și la pachet. Este un souvlaki mic, corect, fără ulei, sosuri, grăsime sau alte artificii – doar aroma de cărbuni. Acesta este, în opinia mea, souvlaki-ul ideal. Enty’s.” N.D. ( Adresa: 4 Karakoulouxsi, Nikaia/Deschis de Luni până Sâmbătă, între  12:00-23:30 )

4. Aris 

”Acest restaurant din Piața Eleftherios Venizelos, cartierul Rentis, poate fi descoperit, în ciuda faptului că firma sa simplă este abia vizibilă. Aris nu are scaune; trebuie să mâncați souvlaki-ul în picioare (ceea ce recomand dacă doriți să-l mâncați fierbinte), să-l luați la pachet sau să-l comandați la domiciliu dacă locuiți în apropiere. „Un souvlaki, vă rog,” cu siguranță fără cartofi prăjiți, pentru că nu sunt grozavi, chiar dacă gyros-ul ( carnea gătită pe rotiseria verticală ) este delicios. Aris îl prepară zilnic în restaurant. În lipia mare și moale mai pun, de asemenea, tzatziki proaspăt făcut, cantitatea potrivită de roșii, ceapă tăiată subțire și sosul lor roșu de casă. Îmi place cum adaugă sare la final și cer ardei roșu iute suplimentar – o încântare. M.P. ( Adresa: 14 Pavlou Mela, Aghios Ioannis Rentis/ Luni – Vineri, între 14:00 – 00:00, Sâmbătă – Duminică închis. Livrează  la domiciliu. )

5. Polyvios 

”Este cel mai vechi și mai tradițional restaurant  de souvlaki din suburbia Drapetsona, fiind situat în spatele podului Papaioannou și al bisericii Aghios Dionysios. Restaurantul a fost deschis inițial de Polyvios Silvestros, în 1935; acum este condus de nepotul său, care poartă același nume și care continuă tradiția. „Hai la Aghios Dionysios, să mâncăm souvlaki,” era o vorbă printre iubitorii de souvlaki, în anii ’80, când Polyvios era în plină glorie. Porțiile de souvlaki erau foarte populare în cartier și erau făcute din două pite, cu carne, roșii, ceapă cu pătrunjel deasupra și nimic altceva. Tzatziki-ul și cartofii prăjiți erau serviți separat. Simplu și frumos. În prezent, bucătarii de aici pregătesc totul de la zero folosind ingrediente achiziționate de la afaceri locale. Trebuie să ceri cartofi prăjiți, tzatziki sau iaurt. Polyvios face cârnații în același mod în care îi făcea bunicul său, dar nu împărtășește rețeta; de asemenea, servește kebab, chiftele mici rotunde și carne de porc. Untul pe care îl adaugă pe lipii după ce au fost pe grătar, o idee a bunicului său, este ceea ce le conferă aroma distinctă. Nu se întâmplă acest lucru la niciun alt restaurant de souvlaki.” M.P. ( Adresa: 28 Aghiou Dimitriou, Drapetsona/Program: Luni – Sâmbătă, 18:00-23:30, Duminica închis. )

6. Rodopolis 

”Două lipii mari și moi prăjite pe grătar sunt așezate pe o farfurie mică, acoperite cu carne bine gătită, care se topește în gură, roșii și ceapă, și glazurate cu sosul care lasă un gust de neuitat. Este făcut folosind o rețetă secretă. Picant sau simplu, sosul este extraordinar. Wrap-ul conține doar carne, roșii, ceapă și sos; fără tzatziki sau cartofi prăjiți. Restaurantul este situat pe o stradă liniștită lângă Anapafseos, între Drapetsona și Keratsini. Decorul amintește de un refugiu montan, cu panouri de lemn pe pereți și picturi cu peisaje înrămate. Mesele și scaunele de plastic printre numeroasele tufe de busuioc de pe trotuar se umplu rapid seara. Nu fac livrări, dar oferă mâncare la pachet.” M.P. ( Adresa: 13 Andrianou, Drapetsona/ Program: Joi-Marți 18:00-00:00, închis Miercuri )

7. Giorgos 

”Giorgos este un restaurant răcoros și aerisit situat la colțul străzilor Gounari și Nikita, în piața Pireu. Rețeta de souvlaki este clasică, cu o chiftea bine făcută, pită piperată, roșii și sos, aducând aminte de mesele de duminică de la țară cu bunicii.” N.D. (Adresa: 18 Gounari & Nikita, Pireu/ Program Luni – Sâmbătă, între 11:00-19:30, deschis până la 22.00 Joia, în timpul verii)

8. Serkos

”Merită să vizitați Piața Neraida din vechea Kokkinia, nu doar pentru că este îngrijită și frumoasă, ci și pentru a savura delicioșii cârnați și kebaburile pufoase, moi și suculente la Serkos. Proprietarul Serkos nu mai este în viață, însă grătarul pe care l-a construit pentru a găti kebaburile sale uimitoare este încă în funcțiune, acum administrat de fiica sa Anni și fiul său Avedis. Orice comandați, cum ar fi lahmacun, souvlaki de porc, pui, etc., este delicios. Nu plecați fără să încercați kebabul. Este pufos, moale și suculent, făcut din carne de vită și miel, și servit pe o pită doar cu sare și piper.” M.V. ( Adersa: 39-41 Ionos Dragoumi, Piața Neraida, vechea Kokkinia/ Program Luni – Sâmbătă 19:00-00:30, duminica închis, livrează la domiciliu )

9. Avraam 

”Avraam, Karabampas și Polyvios au fost cei trei „strămoși” ai souvlaki-ului din Drapetsona. Ei au creat o tradiție și fiecare avea adepții săi. În vremurile dinaintea livrărilor la domiciliu, locuitorii din Pireu considerau o ieșire potrivită să meargă la Aghios Dionysios pentru kebab și cârnați „negri”. Avraam s-a deschis în 1938. Proprietarul, Avraam Savvidis, era originar din Istanbul. Fiica sa a continuat afacerea, dar apoi a vândut-o, deși mâncarea și atmosfera au rămas neschimbate; sala mare cu panouri de lemn care căptușesc pereții și curtea simplă sunt ideale pentru cei care doresc să-și amintească sau să retrăiască vechile ieșiri de familie. Porțiile sunt generoase, la fel ca și wrap-urile lor de souvlaki, care vin cu pita pufoasă și uleioasă, perfect echilibrată între crocant și moale, îmbibată în sucuri delicioase. Kebab-ul este suculent și uleios. După cum s-a menționat anterior, este cunoscut și pentru cârnații săi „negri”. Din păcate, cartofii prăjiți erau pre-gătiți”. Ch.T. ( Adresa: 3 Sokratous, Drapetsona/ Program: zilnic 14:00-00:00, Duminica de la 12:00, livrează la domiciliu )

10. Aigyptiakon 

”Conform unor relatări, aici începe istoria souvlaki-ului în Atena. Misak Anispikian a părăsit Asia Mică înainte de evenimentele tragice din 1922 și a călătorit în Egipt înainte de a ajunge în Nikaia în 1924. Aici a deschis primul restaurant de souvlaki, Aigyptiakon, introducând kebab-ul și versiunea sa de lipei arabă, pe care a dezvoltat-o cu ajutorul unui brutar din Nikaia. Restaurantul s-a mutat de mai multe ori de-a lungul anilor, dar succesorii lui Misak continuă tradiția într-o nouă locație. Ei pregătesc wrap-uri folosind pite de la atelierul tradițional Hasiotis și kebaburi suculente, făcute manual din vită și miel. Încercați și delicioasele lor falafeluri de casă. G.P. ( Adresa: 168 Petrou Ralli, Nikaia/ Program: Luni – Sâmbătă 17:00-00:00, Duminica închis, fac livrări la domiciliu ).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

foto: ekhatimerini.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *