Studiu american arată că tot mai mulţi “poluanţi eterni” sunt prezenţi în pesticide în SUA

studiu, poluanti eterni, pesticide SUA Sursa foto: pexels.com/Gustavo Fring

Substanţele perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS), supranumite “poluanţi eterni”, sunt din ce în ce mai utilizate în pesticide în Statele Unite, conform unui studiu. Este o tendinţă ce facilitează răspândirea acestor elemente toxice pentru sănătate în mediul înconjurător, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Aproape indestructibile, substanţele PFAS, se acumulează în timp şi ajung în cele din urmă în corpul uman. În timp ce autorităţile de reglementare au limitat sau interzis treptat utilizarea acestora într-un număr mare de obiecte şi produse, substanţele folosite în agricultură – utilizate direct, de exemplu, pe fructe şi legume, înainte de contaminarea cursurilor de apă – nu sunt vizate în Statele Unite. Acest studiu, publicat miercuri în jurnalul Environmental Health Perspectives, face apel la includerea lor, pentru o mai bună reglementare.

“Cu cât le căutăm mai mult, cu atât găsim mai multe”, a declarat pentru AFP Alexis Temkin, coautor al studiului şi toxicolog la asociaţia Environmental Working Group. O expunere ridicată la aceste PFAS poate slăbi sistemul imunitar, poate reduce fertilitatea sau poate perturba ciclul hormonal, potrivit oamenilor de ştiinţă, chiar dacă informaţiile legate de aceste substanţe sunt încă incomplete.

Pentru acest studiu, cercetătorii au compilat date nu numai cu privire la ingredientele active ale pesticidelor, ci şi la substanţele – descrise uneori drept “inerte” – care le însoţesc, în special adjuvanţii, care le îmbunătăţesc eficienţa pe câmpuri. Conform rezultatelor, 14% dintre toate ingredientele luate în considerare ca ingrediente active ale pesticidelor în SUA sunt PFAS, inclusiv aproape o treime dintre ingredientele active autorizate în ultimii zece ani. Opt substanţe autorizate ca adjuvanţi sunt PFAS, inclusiv teflonul. Compania cu acelaşi nume a încetat să mai comercializeze celebrele sale tigăi în 2013, însă autoritatea de reglementare din SUA a lansat abia recent procesul de interzicere a teflonului în pesticide.

Potrivit unui alt coautor al studiului, David Andrews, unul dintre motive este acela că această autoritate de reglementare, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) din SUA, este mai puţin scrupuloasă comparativ cu standardele adoptate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), o instituţie care reuneşte ţările dezvoltate. Studiul subliniază că ambalajele pesticidelor şi îngrăşămintelor conţin, de asemenea, “poluanţi eterni”. Interzicerea de către EPA a uneia dintre aceste substanţe a fost blocată de un tribunal.

Rezultatele acestui studiu sunt descrise drept “o veste absolut înspăimântătoare, deoarece pesticidele se numără printre poluanţii cei mai răspândiţi în lume”, potrivit unui alt coautor, Nathan Donley. “A amesteca pesticidele cu poluanţii eterni este ca şi cum ai adăuga o povară în plus generaţiei următoare, cu mai multe boli cronice şi o curăţare devenită imposibilă”, a adăugat el. Printre recomandările autorilor studiului se numără interzicerea ambalajelor care conţin PFAS, o mai mare transparenţă cu privire la ingredientele utilizate şi mai multe cercetări privind răspândirea acestor poluanţi şi impactul lor asupra sănătăţii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: pexels.com/Gustavo Fring

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *