Mai încet! Mănânci prea repede! Plăcerea experienței culinare trebuie să primeze, altfel riști să ajungi obez

mancat repede Sursa foto: Pexels

Ai observat vreodată cât durează, pentru majoritatea oamenilor slabi, să-și mănânce porțiile din farfurii? Mâncarea lentă este secretul siluetei armonioase.

Majoritatea oamenilor mănâncă prea repede și, în consecință, potrivit webmd.com, înghit prea multe calorii, înainte de a realiza că au mâncat suficient. Este nevoie de aproximativ 20 de minute, din momentul în care începi să mănânci, pentru ca în creierul tău să se trimită semnale de sațietate. Mâncatul pe îndelete oferă timp suficient pentru a declanșa semnalul din creier că ești plin. Și, astfel, să te simți sătul se traduce prin a mânca mai puțin.

Studiile confirmă: Când mănânci încet, te saturi mai rapid

Cercetări recente, prezentate la o reuniune a Asociației Nord-Americane pentru Studiul Obezității, au arătat că bărbații și femeile cu supraponderalitate consumă mai puține calorii atunci când își încetinesc ritmul normal de alimentație. Iar un studiu  japonez, recent,  care a implicat 1.700 de femei tinere, a concluzionat că a mânca mai lent a dus la sațietate mai rapidă și, prin urmare, la un consum mai mic de calorii în timpul mesei.

Nici operația de bypass gastric nu te slăbește, dacă mănânci repede

Este foarte important ca persoanele care au suferit operații de bypass gastric să țină cont de sfaturile medicilor de a mânca încet. Un studiu asupra pacienților cu bypass gastric a arătat că cei care au mâncat prea repede și nu au reușit să recunoască semnele de sațietate au avut mai puțin succes la pierderea în greutate, decât alți pacienți.

Principiul plăcerii trebuie să primeze

Nu numai că mâncatul încet și atent te ajută să mănânci mai puțin, ci sporește plăcerea experienței culinare. Pentru a stăpâni arta de a mânca încet, pune muzică, aprinde câteva lumânări, oprește televizorul și orice alte distrageri și concentrează-te asupra mesei.

Cum să procedezi cu desertul

Un moment perfect pentru a te educa să începi să mănânci încet este la desert. Să fim sinceri, cui îi mai este foame când sosește desertul? Dar dorința noastră înnăscută pentru dulciuri face, totuși, deserturile foarte tentante.

Poți să-ți iei tortul și să-l mănânci, atâta timp cât iei doar câteva mușcături. Ia o mușcătură, mănâncă-l încet, savurează-l și nu face altceva decât să te bucuri de aroma, textura și experiența gustului delicios. Vei descoperi că una sau două mușcături îți oferă răsfățul dulce, fără prea multe calorii suplimentare.

Nu este atât de ușor pe cât pare dar, cu voință, vei reuși

Este adevărat că a mânca încet și a lua mușcături mai mici poate fi foarte greu de făcut, mai ales când ești ocupat și înfometat. Dar vei găsi mai ușor calea să încetinești ritmul dacă mănânci mese regulate și nu lași niciodată să treacă mai mult de patru ore între mese.

Ce poți face

  • Oricât ai fi de ocupat, programează-ți pauze de masă – aceste mini-pauze te vor relaxa și vor reduce nivelul de stres
  • Ridică-te de la masă, chiar dacă nu te simți complet sătul
  • Renunță să mai mănânci a doua porție
  • Dacă mai simți foame bea un pahar mare cu apă

Stomatologii occidental oferă o mână de ajutor

Pentru occidentali mai există și o altă opțiune, la cabinetul stomatologului, opțiune care în România încă nu a ajuns: un aparat dentar conceput special pentru a te ajuta să mănânci mai încet. Se așează dispozitivul, care seamănă mult cu un dispozitiv de reținere dentară, în cerul gurii, înainte de masă. Acesta reduce dimensiunea cavității bucale și te obligă să iei guri mai mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *