Anchetă la Tulcea după ce zeci de cadavre de ovine au fost incendiate şi îngropate la Babadag

ancheta, tulcea, ovine, babadag Sursa foto: Pexels

Autorităţile tulcene au deschis un dosar de urmărire penală în cazul cadavrelor de ovine arse şi îngropate pe raza oraşului Babadag, persoanele fizice care cel mai probabil ar fi incendiat şi îngropat resturile de animale fiind pasibile şi de amenzi de până la 20.000 de lei, potrivit prevederilor în vigoare, transmite Agerpres.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că Primăria oraşului Babadag a semnalat situaţia celor aproape 60 de cadavre de ovine, iar echipe ale mai multor instituţii publice s-au deplasat în zonă.

„S-au ridicat crotalii pentru a-i identifica pe proprietarii animalelor. S-au recoltat probe de la cadavre, am mers şi în centre de colectare şi am recoltat sânge de la animalele aparent sănătoase şi de la cele aparent abătute. Am suspicionat pasteurella, deoarece au modificări vizibile la nivelul pulmonului şi în cursul acestei zile (miercuri, n.red.) două cadavre vor fi trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală pentru a se face examene complete suplimentare pe care noi nu le putem face la Tulcea”, a menţionat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă.

El a adăugat că pasteurella este o boală care răspunde la o medicaţie.

„Noi deja am izolat în culturi această bacterie şi urmează să facem şi antibiograma să vedem antibioticul pentru a stopa evoluţia ei”, a conchis directorul Tuchilă.

Potrivit sursei, datele preliminare ale anchetei făcute de DSVSA arată că ovinele crotaliate provin din gospodării private, iar proprietarii acestora riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei.

Datele făcute publice miercuri pe Facebook de Garda de Mediu Tulcea relevă că resturile de animale incendiate au fost parţial acoperite cu pământ, iar în urma controlului, pentru neconformităţile constatate încă de la începutul săptămânii reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean s-au autosesizat şi au deschis dosar de urmărire penală, conform prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deşeurilor.

Pe raza oraşului Babadag nu există nicio crescătorie de ovine autorizată, fermele cele mai apropiate fiind în comunele vecine.

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *