Gond katira, gumă comestibilă: O modalitate naturală de a te răcori în verile toride / Cum prepari limonadă folosind ingredientul

limonada Sursa foto: Pixabay/JillWellington

În mijlocul celui mai lung val de căldură din India, localnicii au apelat la băuturile tradiționale răcoritoare, iar gond katira (gumă comestibilă) a câștigat popularitate, transmite BBC News.

Obținută din genul de plante Astragalus, această gumă apreciată pentru proprietățile sale răcoritoare formează un jeleu atunci când este înmuiată în lichid. Folosită pe scară largă în industria alimentară ca agent de îngroșare și emulgator, aceasta este apreciată și în medicina tradițională Unani pentru beneficiile sale pentru sănătate, cum ar fi răcirea organismului și creșterea imunității.

O vizită în luna iulie la piața de condimente Khari Baoli din Delhi a dezvăluit cererea tot mai mare de gond katira. Guma, produsă în principal în Iran și Turcia, a fost un aliment de bază în gospodăriile indiene, în special în rândul generației mai în vârstă, din nordul până în sudul Indiei. Odată cu creșterea temperaturilor, căutările pe Google pentru „gond katira” au crescut.

Gond katira se adaugă la diverse băuturi, precum șerbeturi, milkshake-uri sau deserturi, pentru a combate căldura. Harjeet Kaur, o scriitoare din Andhra Pradesh, își amintește că mama ei îl folosea pentru a se răcori în timpul verilor toride. Ea continuă această tradiție și a prezentat-o și altora.

gond katira, canicula, limonada, india
Gond katira (Sursa foto: Wikimedia Commons/Miansari66)

Social media a jucat un rol semnificativ în reapariția sa. Chaitanya Jaggi, proprietar al unui magazin de condimente, observă o creștere a cererii determinată de rețetele online și de beneficiile pentru sănătate împărtășite de bloggeri culinari și nutriționiști. Textura gond katira este comparată cu cea a bubble tea, ceea ce o face atractivă pentru generațiile tinere.

În ciuda interesului său reînnoit, gond katira nu a devenit încă ceva obișnuit în restaurante, deși antreprenori precum Abhilasha Jain îl introduc prin intermediul evenimentelor. Ea subliniază confuzia dintre gond (gumă de salcâm) și gond katira, aceasta din urmă fiind recunoscută pentru proprietățile sale răcoritoare în contextul creșterii temperaturilor.

Rețetă de limonadă cu gond katira

Ingrediente:

  • 2 lămâi verzi
  • 1 lingură de zahăr sau 2 linguri de jaggery (zahăr tradițional din trestie de zahăr consumat în subcontinentul indian), în funcție de preferințe
  • 1/2 linguriță sare neagră
  • 1 lingură de gond katira
  • Câteva frunze de mentă
  • Apă

Mod de preparare:

1. Clătiți și înmuiați o lingură de cristale sau fulgi de gond katira în 300 ml de apă peste noapte sau timp de cel puțin 4 ore. Acestea se vor transforma într-o gelatină albă. Îndepărtați sau clătiți orice resturi.

2. Tăiați lămâia și stoarceți-i sucul într-un pahar. Adăugați sare neagră și zahăr sau jaggery după gustul tău. Adăugați apă răcită și amestecați bine.

3. Adăugați 1-2 linguri de „gelatină” de gond katira în băutură. Decorați cu felii de lime și o crenguță de mentă.

Citește și Băutură răcoritoare pe care o putem prepara foarte rapid în casă. Mai mult decât o limonadă. Naturală, revitalizantă, plină de vitamine și săruri minerale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *