Piața de pepene din sudul României este saturată, iar cultivatorii au probleme – Euronews

pepene, piata, dabuleni, preturi Sursa foto: Masezdromaderi | Dreamstime.com

O ofertă excesivă pe piață provoacă o prăbușire a veniturilor agricultorilor din sudul României, transmite Rador Radio România, care citează Euronews Italia.

În orașul Dăbuleni din sudul României, sute de pepeni verzi umplu remorci și cărucioare. Unii vor ajunge pe piețe pentru a fi vânduți, iar alții vor fi aruncați și lăsați să putrezească. Producția excesivă a cauzat prăbușirea prețurilor, creând probleme fermierilor.

Marfa se vinde între 60 şi 80 de bani (echivalentul a 12 – 16 eurocenţi), în funcţie de tip. Și în multe cazuri tot ceea ce nu este cumpărat se strică. Există cultivatori care spun că au fost nevoiţi să lase să putrezească o încărcătură întreagă, egală cu patru tone.

Această situație particulară este cauzată de faptul că pepenii s-au copt toți în aceeași perioadă, determinând un exces de aprovizionare pe piață. Anul trecut prețul a fost semnificativ mai mare: în jur de 2,50 lei (50 de eurocenți).

Astfel, cumpărătorii apreciază produsele, dar realizează impactul asupra fermierilor.

Conform datelor guvernamentale, Dăbuleni produce 16% din pepenii verzi ai țării. Localnicii speră că sezonul următor va aduce condiții economice mai bune.

La Auchan, astăzi un kilogram de pepene roșu costă 2,39 lei/kg, iar la Freshful 2,33 lei/kg.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *