O ofertă excesivă pe piață provoacă o prăbușire a veniturilor agricultorilor din sudul României, transmite Rador Radio România, care citează Euronews Italia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În orașul Dăbuleni din sudul României, sute de pepeni verzi umplu remorci și cărucioare. Unii vor ajunge pe piețe pentru a fi vânduți, iar alții vor fi aruncați și lăsați să putrezească. Producția excesivă a cauzat prăbușirea prețurilor, creând probleme fermierilor.
Marfa se vinde între 60 şi 80 de bani (echivalentul a 12 – 16 eurocenţi), în funcţie de tip. Și în multe cazuri tot ceea ce nu este cumpărat se strică. Există cultivatori care spun că au fost nevoiţi să lase să putrezească o încărcătură întreagă, egală cu patru tone.
Această situație particulară este cauzată de faptul că pepenii s-au copt toți în aceeași perioadă, determinând un exces de aprovizionare pe piață. Anul trecut prețul a fost semnificativ mai mare: în jur de 2,50 lei (50 de eurocenți).
Astfel, cumpărătorii apreciază produsele, dar realizează impactul asupra fermierilor.
Conform datelor guvernamentale, Dăbuleni produce 16% din pepenii verzi ai țării. Localnicii speră că sezonul următor va aduce condiții economice mai bune.
La Auchan, astăzi un kilogram de pepene roșu costă 2,39 lei/kg, iar la Freshful 2,33 lei/kg.
Azi la Lidl 1,49 lei / kg.
Din cauza caniculei pepenii din România s-au copt forțat.
Nu sunt deloc dulci, chiar dacă miezul arată bine. Am luat
mai multe soiuri și toți sunt la fel. NU SUNT DULCI. Cei galbeni
sunt o catastrofă, parcă mănânci „mămăligă fără sare”.