Deja v-am povestit despre tapas, gustările spaniole pe care le găsiți în orice restaurant sau bar din peninsulă. Azi vom prepara una dintre cele mai cunoscute, calamari prăjiți în stil andaluz.
Avem nevoie de:
- ulei de floarea soarelui pentru prăjit;
- calamari (unul de persoană dacă sunt mai mărișori, doi dacă sunt mai firavi);
- făină;
- sare, lămâie.
Calamarii, dacă sunt proaspeți, se curăță, se taie în rondele nu mai groase ca lățimea degetului mic și se tamponează cu un șervețel. Dacă nu găsiți proaspeți puteți lua și din cei congelați de la supermarket. Îi decongelați și urmați aceiași pași. Iar dacă găsiți proaspeți, faceți ca mine și rugați vânzătorul să-i curețe.
Uleiul se pune la încins până ajunge la 180 de grade. Îl puteți verifica cu termometrul sau aruncați o bucățică de calamar înăuntru și vedeți dacă sfârâie. Se trec rapid calamarii prin făină, se scutură și se pun la prăjit. Se fac repede, când sunt aurii îi scoateți pe un platou cu hârtie absorbantă pentru a elimina excesul de ulei.
Se pune sare și se servesc cât sunt calzi cu o felie de lămâie lângă și un pic de alioli. Dacă nu aveți timp de făcut alioli, merge și maioneză în care pisați un cățel de usturoi.
Poftă bună!
Citește și Rețetele Juanitei: Friptură de ceafă de porc la cuptor cu garnitură de orez roșu