INS: Cantitatea de lapte de vacă pe care unitățile procesatoare au colectat-o în primul trimestru a crescut cu 4% / Importurile, mai mari cu 33,6%

ins, lapte de vaca, lapte, importuri Sursa foto: Pixabay/Couleur

Unităţile procesatoare au colectat de la exploataţiile agricole şi de la centrele de colectare, în primele trei luni din 2024, o cantitate de lapte de vacă în creştere cu 3,9% faţă de intervalul similar din anul anterior, conform datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS), transmite Agerpres.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 martie, anul curent, cea mai mare creştere a producţiei a fost înregistrată la unt (+17,3%).

În acelaşi timp, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare s-a majorat cu 33,6%, de la un an la altul.

La nivelul lunii martie 2024, faţă de luna corespunzătoare din 2023, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o a crescut cu 2,4%. Cea mai mare creştere a producţiei s-a consemnat tot la unt, respectiv de 18,8%.

Totodată, cantitatea de lapte brut importată de către aceste unităţi specializate în procesare a înregistrat o creştere de 32,2%, comparativ cu luna martie a anului precedent.

Potrivit sursei citate, de la o lună la alta (martie vs februarie 2024), unităţile procesatoare au colectat cu 12,3% mai mult lapte de vacă, iar untul a fost în topul produselor cu cea mai mare creştere a producţiei (+14%).

Pe de altă parte, producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a consemnat o scădere de 2,1%.

În martie 2024, cantitatea de lapte brut importată de către unităţile procesatoare a crescut cu 2,9%, faţă de luna februarie a aceluiaşi an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/Couleur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *