Alege cu grijă murăturile. Nu toate sunt benefice pentru sănătatea intestinului / De ce este important modul de preparare

Care muraturi sunt mai bune pentru intestin, fermentate sau nefermentate? Colaj foto: G4Food

Murăturile fermentate conțin probiotice, nutrienți care pot susține un microbiom intestinal sănătos și divers. Murăturile nefermentate, făcute cu oțet, nu conțin probiotice și se poate ca ele să nu ofere beneficii pentru sănătatea intestinului. Foarte important este, însă, potrivit eatingwell.com, să alegi cu grijă murăturile, astfel încât ele să aibă un conținut redus de sodiu, pentru a susține sănătatea intestinului, a inimii și sănătatea generală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Murăturile pot fi controversate – majoritatea oamenilor, fie le iubesc, fie le lasă pe marginea farfuriei. Dar dincolo de aroma lor sărată și acrișoară, oferă murăturile beneficii pentru sănătatea intestinului? Răspunsul depinde de modul în care sunt făcute.

Cum devine un aliment benefic pentru intestin?

Când vine vorba de sănătatea intestinală, două tipuri de nutrienți apar frecvent: prebioticele și probioticele.

Prebioticele sunt un tip de fibre care hrănesc bacteriile benefice din intestine, în timp ce probioticele sunt microorganisme vii care susțin un microbiom sănătos și divers.

Așadar, un aliment care conține unul sau ambele tipuri din acești nutrienți poate fi benefic intestinului tău. În plus, alimentele benefice pentru intestin îți pot susține sănătatea generală – de la creier, la inimă și chiar sistemul imunitar.

muraturi sare
Sursa foto: Pexels/Cihan Yüce

Ce alegem, murături fermentate sau nefermentate?

Murăturile fermentate:  sunt cele…originale, pentru că, initial, așa s-au pus murăturile. Ele sunt obținute prin scufundarea legumelor într-o saramură (apă, sare și condimente) și lăsarea lor la temperatura camerei. Multe rețete folosesc sare în proporție de 2% – 5% sare din greutatea apei. Această concentrație permite dezvoltarea bacteriilor benefice și le ține la distanță pe cele dăunătoare.

În timp, cam după o săptămână – două, aceste bacterii produc acid lactic, care oferă murăturilor fermentate acea aroma  specific, acrișoară.

Aceste bacterii benefice sunt cele care conferă murăturilor fermentate probioticele. Iar castraveții nu sunt singurii care pot fi fermentați – varza (varza murată) sau ridichile (ca în unele tipuri de kimchi coreean) trec prin același proces.

Astfel de murături le poți prepara cu succes și acasă, respectând regulile de igienă și tehnica de pregătire, sau le poți cumpăra din unele magazine (caută-le în secțiunea refrigerată).

Totuși, deși sunt bogate în probiotice, pot fi relativ sărace în fibre. De exemplu, castraveții conțin doar un gram de fibre la o porție de jumătate de cană.

Murăturile nefermentate: Există pe majoritatea rafturilor din magazine. Sunt făcute cu oțet, iar oțetul previne dezvoltarea bacteriilor necesare fermentației. De obicei sunt păstrate la frigider, la temperaturi sub patru grade Celsius, o temperatură prea scăzută pentru fermentare.

Asta înseamnă că murăturile nefermentate nu conțin probiotice.

Cât despre prebiotice: castraveții murați conțin puține fibre prebiotice, iar procesul de murare în oțet nu crește conținutul de fibre. Alte legume murate, cum ar fi morcovii sau fasolea verde, pot oferi ceva mai multe fibre.

Oricum, alimente precum cartofii, ovăzul, usturoiul sau anghinarea sunt surse mult mai bune de prebiotice.

Cum alegi murături benefice pentru intestin

Dacă îți plac murăturile, trebuie să afli că ele pot face parte, cu succes, dintr-o alimentație sănătoasă.

Iată la ce să fii atent:

  • Verifică lista de ingrediente- Murăturile fermentate ar trebui să conțină doar legume, sare, apă și condimente. Dacă vezi oțet pe lista ingredientelor, atunci murătura nu este fermentată.
  • Atenție la conținutul de sodiu – Indiferent dacă sunt fermentate sau nu, murăturile au mult sodiu. Majoritatea oamenilor consumă prea mult sodiu și asta poate duce la hipertensiune și efecte negative asupra intestinului. Alege variante cu sodiu redus, atunci când este posibil.

Dacă vrei intestine sănătoase, alege murături fermentate!

Unele murături pot oferi beneficii reale pentru sănătatea intestinului, dar nu toate sunt la fel. Dacă scopul tău este sănătatea intestinală, alege murături fermentate, deoarece acestea conțin probiotice.

Ambele tipuri de murături – fermentate și nefermentate –  sunt, în general, bogate în sodiu, deci este bine să verifici eticheta și să alegi opțiuni cu mai puțin. Consumul ridicat de sodiu poate crește riscul de tensiune arterială și poate afecta negativ intestinul. Pentru unii oameni, alimentele acide și sărate, precum murăturile, pot provoca reflux sau balonare.

Chiar și așa, orice tip de murătură poate face parte dintr-o dietă echilibrată, dacă îți place gustul lor. Și, să fim sinceri, sunt delicioase – ceea ce este un motiv suficient să le savurezi ocazional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *