Uleiul de măsline și mitul legat de sănătatea inimii / Studiile recente contrazic mitul mediteranean și vorbesc despre riscuri ascunse

Uleiul de măsline nu e sănătos fără dieta mediteraaneană FOTO: Dreamstime/Travelbook

Uleiul de măsline este adesea considerat un aliment-minune pentru inimă. Promovat în dietele mediteraneene și elogiat pentru grăsimile sale „bune”, acest ingredient este nelipsit din bucătăriile moderne. Totuși, cercetări recente arată că efectele sale nu sunt întotdeauna atât de benefice pe cât se crede. Dar grăsimile „bune” nu sunt o garanție a sănătății arteriale, arată Food and Health.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Majoritatea oamenilor cred că uleiul de măsline, bogat în grăsimi mononesaturate, protejează inima. Înlocuirea untului sau a grăsimilor saturate cu ulei de măsline poate fi o alegere mai sănătoasă, dar nu există dovezi clinice că o dietă bogată în aceste grăsimi previne blocarea arterelor.

Autorul studiului, dr. James J. Kenney, explică faptul că scăderea colesterolului „rău” și menținerea celui „bun” nu garantează o inimă sănătoasă. „Nivelurile de lipide din sânge sunt doar o parte din poveste”, notează el. Modificările favorabile din sânge nu înseamnă neapărat oprirea progresului aterosclerozei.

Cercetările pun sub semnul întrebării efectele benefice

Un studiu realizat pe maimuțe, timp de cinci ani, a comparat diete bogate în grăsimi polinesaturate, saturate și mononesaturate. Toate conțineau 35% grăsimi. Rezultatele au fost surprinzătoare: animalele hrănite cu grăsimi mononesaturate au avut aceleași depuneri arteriale ca și cele care consumau grăsimi saturate. În schimb, maimuțele care au urmat o dietă bogată în grăsimi polinesaturate au prezentat o progresie mult mai mică a aterosclerozei.

Cu alte cuvinte, deși uleiul de măsline îmbunătățește analizele de sânge, el nu oprește neapărat deteriorarea arterelor. Studiul sugerează că relația dintre lipide și sănătatea vasculară este mult mai complexă decât se credea.

Celebrul studiu Lyon Heart Diet, adesea citat ca dovadă a beneficiilor dietei mediteraneene, a arătat o reducere semnificativă a mortalității cardiovasculare. Totuși, acea dietă nu era bogată în grăsimi mononesaturate. Participanții consumau mai puțin colesterol, mai multe fibre și un raport mai echilibrat între acizii grași Omega-6 și Omega-3. Concluzia: efectul benefic ar putea fi datorat nu uleiului de măsline, ci echilibrului general al alimentației.

Echilibrul, cheia unei inimi sănătoase

Kenney avertizează că uleiul de măsline, ca orice alt ulei, este bogat în calorii și sărac în nutrienți. Chiar dacă are antioxidanți, aceștia se regăsesc în cantități mai mari și mai utile în fructe și legume. Consumul excesiv de ulei de măsline aduce un supliment de calorii, care se transfformă, de fapt, în grăsime.

Pentru o inimă sănătoasă, specialistul recomandă o dietă bazată pe leguminoase, pește, cereale integrale, fructe și legume. Reducerea zahărului, a grăsimilor și a produselor de origine animală rămâne esențială.

„Uleiul de măsline poate face parte dintr-un stil de viață echilibrat, dar nu este o soluție magică”, concluzionează Kenney.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *