Studiu: Cartoful, unul din principalele ingrediente ale bucătăriei ungare, nu va mai putea fi cultivat în curând în condiții naturale în Ungaria

Criza cartofilor din Europa de Vest: producție mare, prețuri mici FOTO: Dreamstime/Emil Zhelyazkov

Conform unui studiu comun realizat de două universități, este posibil ca într-un deceniu sau două să nu mai existe cartofi care să poată fi cultivați în condiții naturale în Ungaria sau doar zone mici să rămână adecvate pentru cultivare, potrivit Rador Radio România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

În studiul lor, cercetătorii Departamentului de Meteorologie al Universităţii ELTE și ai Facultăţii de Agronomie a Universităţii de Agricultură și Științe ale Vieții (MATE) – Péter Szabó, Katalin Somfalvi-Tóth și Rita Pongrácz – au examinat modul în care capacitatea de a cultiva cartofi în Ungaria s-a deteriorat în ultimele decenii, respectiv în ce măsură se va înrăutăți situaţia odată cu apariția unor noi dăunători.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că posibilitatea de a cultiva cartofi în Ungaria în condiții naturale a scăzut dramatic. Motivul este, pe de o parte, încălzirea climatică; temperaturi mai scăzute în zonele mai nordice și mai ridicate în cele din sud, a declarat pentru InfoRádió cercetătorul în domeniul climei, Péter Szabó, doctorand la Departamentul de Meteorologie al Universității Eötvös Loránd, care a adăugat: “Pe de altă parte, încălzirea climatică favorizează dăunătorii, astfel încât, ca un efect dublu, aceștia încearcă să alunge cartofii din țara noastră”.

Gravitatea situației este demonstrată de faptul că, în comparaţie cu anii 2000, când în Ungaria s-au recoltat în medie 800 de mii de tone de cartofi, această cantitate a scăzut în prezent la un sfert. Mai mult, acoperă doar 40-50% din consumul intern, restul fiind completat din importuri, a precizat Péter Szabó.

Cel mai mare declin a avut loc în Ungaria Centrală, respectiv la Budapesta și în Câmpia de Nord. Astăzi, cultivarea cartofilor a încetat complet în zonele de grădină ale capitalei, deși la începutul mileniului era încă de 200-300 de hectare cultivate, a subliniat Péter Szabó, care a adăugat: În prezent, principalele zone de producție au fost transferate în județele Csongrád-Csanád și Bács-Kiskun, dar chiar și în aceste două județe la un loc, cultivarea cartofilor este doar pe jumătate față de cum era doar în județul Pesta în anii 2000. În Câmpia de Sud, cultivarea este posibilă doar cu irigații prin răcire.

Suprafața cultivată a scăzut dramatic, iar cu privire la cultivarea cartofilor în Ungaria, în viitor, au fost examinate trei scenarii climatice. Conform scenariului pesimist, peste 10-15 ani, cartofii nu vor mai putea fi cultivați în condiții naturale nicăieri în Ungaria.

Prin viziunea ecologică – cu reduceri imediate ale emisiilor, prin îndeplinirea obiectivelor climatice de la Paris – ar fi posibil să se cultive din nou cartofi autohtoni de înaltă calitate pe o suprafață mai mare, în loc de importuri.

Potrivit viziunii realiste, cartofii vor putea fi cultivați în continuare pe suprafețe mai mici și bine alese, dar nu în aceeași cantitate ca în anii 2000, a spus cercetătorul climatic, menționând că în prezent 40% din terenul țării este potrivit pentru cultivarea cartofilor într-o oarecare măsură, dar acest procent va scădea la 20-25%, conform tuturor scenariilor. De menţionat că aproximativ 20% din suprafața țării este formată din păduri, zone umede și zone construite, unde nu există nicio modalitate de a cultiva cartofi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *