Cartoful dulce se curăță sau nu, înainte de gătire? De ce spun cercetătorii că, indiferent dacă îi prăjești, îi fierbi, îi faci piure sau îi coci, sunt mai recomandați cu tot cu coajă

De ce cartofii dulci se gatesc cu tot cu coaja Sursa foto: Pexels

Da, cojile de cartof dulce sunt comestibile, așa că renunță să-i mai decojești, dar spală-i foarte bine înainte de a-i găti. Cercetările au deovedit, potrivit eatingwell.com, că ar trebui să mănânci  cartoful dulce cu tot cu coajă pentru beneficiile pe care aceasta le aduce organismului nostru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Indiferent dacă îi prăjești, îi faci piure sau îi coci, cartofii dulci sunt la fel de versatili pe cât sunt de hrănitori. Când pregătești tuberculul pentru rețete precum Cartof dulce umplut cu sos de hummus sau Chipsuri de cartof dulce la friteuza cu aer, s-ar putea să te întrebi: „Poți mânca și coaja de cartof dulce?”

Prin decojirea cartofilor dulci se pierde 64% din conținutul de fibre

Da, poți mânca și coaja de cartof dulce, fie că este vorba despre un cartof dulce portocaliu, alb sau mov. Așa că, data viitoare când gătești cartofi dulci, încearcă să păstrezi coaja. Nu doar că economisește timp când  îi pregătești și adaugi o textură interesantă preparatului, dar există și beneficii nutriționale dacă o lași.

Cartofii dulci sunt cunoscuți ca surse bune de vitamina A, vitamina C și fibre, iar cercetările sugerează că și coaja lor este importantă, pentru aportul de fibre.

Un studiu din 202, publicat în Agronomy, a examinat diverse valori nutriționale ale cartofilor dulci cu pulpă mov, i-a comparat pe cei curățați și necurățați și a analizat, separate și coaja. S-a descoperit că decojirea cartofilor dulci duce la o pierdere de 64% din conținutul de fibre comparativ cu varianta nedecojită. Cercetătorii au concluzionat că păstrarea cojii „este cea mai bună condiție pentru menținerea unui conținut ridicat de fibre”.

În mod similar, un studiu din 2022, publicat în Food Research, a examinat potențialele beneficii pentru sănătate ale încorporării pudrei din coajă de cartof dulce în biscuiți. Studiul a arătat că a crescut semnificativ conținutul de fibre alimentare atunci când pudra de coajă de cartof dulce, portocaliu sau mov, a fost adăugată în aluat. De fapt, biscuiții cu pudră de coajă de cartof dulce aveau de peste două ori mai multe fibre decât biscuiții obișnuiți (de la 0,8% la 2,3% fibre în greutate).

De ce este fibra atât de importantă?

Fibrele au o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv:

  • reduc riscul de boli de inimă,
  • susțin o floră intestinală sănătoasă,
  • ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat.

În plus, fibrele te pot ajuta să te simți sătul pentru perioade mai lungi, ceea ce poate fi util dacă îți dorești să mai slăbești.

Specialiștii în nutriție recomandă un aport zilnic de cel puțin 25 g de fibre pentru femei și 31 g pentru bărbați. Pentru comparație, un cartof dulce copt, de mărime medie, conține aproximativ cinci grame de fibre (fiind una dintre cele mai bune surse alimentare de fibre). Ține minte, însă, că mare parte din aceste fibre se află în coajă.

Așadar, data viitoare când pregătești un preparat cu cartof dulce, fie că este o garnitură coaptă sau o caserolă consistentă și reconfortantă, lasă coaja pe cartof.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *