Broccoli vs. Conopidă: Care dintre ele conține mai multe proteine, fibre și alți nutrienți?

Broccoli vs. conopidă Broccoli vs. conopidă

Broccoli și conopida sunt două legume delicioase și consistente, care oferă un plus de fibre și micronutrienți.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Deși pot părea similare – conopida, la fel ca vărul incolor al broccoli-ului verde strălucitor – aceste legume populare au profiluri culinare și nutriționale unice.

Broccoli și conopida fac parte din familia legumelor crucifere, care include și varza, varza de Bruxelles și bok choy. Legumele crucifere sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate, de la bogăția în fibre alimentare benefice pentru intestin și antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii, până la protejarea împotriva unor tipuri de cancer.

Broccoli și conopida – înrudite, dar diferite

„Buchețelele de broccoli sunt ca un copăcel, iar textura poate fi crocantă dacă este consumată crudă sau fragedă atunci când este gătită”, a explicat pentru TODAY.com dieteticiana Frances Largeman-Roth.

Broccoli este adesea descris ca având o aromă mai puternică, mai pământie.
Conopida este, de asemenea, partea înflorită a plantei, care este densă și are o textură mai sfărâmicioasă. „Conopida este ca un cameleon. Probabil ați încercat-o în crusta de pizza sau ca «orez»”, adaugă Largeman-Roth.

Conopida este mai blândă și are o aromă mai dulce, apropiată de nucă, care se pretează la o varietate de preparate.

Conopida și broccoli sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește nutrienții, a arătat pentru aceeași sursă, Leah Kaufman, dietetician și nutriționist înregistrat la NYU Langone Health. Cu toate acestea, există unele diferențe notabile.

Indiferent dacă sunteți o persoană care iubește broccoli sau conopida, sau un fan al ambelor, vă puteți întreba cum se compară beneficiile pentru sănătate. Care legumă are mai multe fibre și vitamine? Care este mai bună pentru dumneavoastră?

Informații nutriționale despre broccoli

O cană (91 de grame) de broccoli crud, tocat, conține aproximativ:

  • 30 de calorii
  • 2,5 grame de proteine
  • 6 grame de carbohidrați
  • 0,3 grame de grăsimi
  • 2,3 grame de fibre
  • 81 de miligrame de vitamina C (90% din valoarea zilnică recomandată)
  • 92 de micrograme de vitamina K (75% din valoarea zilnică recomandată)
  • 52 de micrograme de folat (15% din valoarea zilnică recomandată)

Informații nutriționale despre conopidă

O cană (107 grame) de conopidă crudă, tocată, conține aproximativ:

  • 27 de calorii
  • 2 grame de proteine
  • 5 grame de carbohidrați
  • 0,3 grame de grăsimi
  • 2 grame de fibre
  • 51 de miligrame de vitamina C (57% din valoarea zilnică recomandată)
  • 17 micrograme de vitamina K (15% din valoarea zilnică recomandată)
  • 61 de micrograme de folat (17% din valoarea zilnică recomandată)

Fibre

Broccoli este o legumă excelentă, fără amidon, bogată în fibre. O porție conține 2 grame și jumătate de fibre benefice pentru intestin. Conopida este un alt aliment bogat în fibre și sărac în carbohidrați, oferind aproximativ 2 grame de fibre pentru doar 5 grame de carbohidrați.

„Ambele sunt similare ca și conținut de fibre, dar o cană de broccoli are o cantitate puțin mai mare de fibre”, spune Kaufman.

Aceeași porție, gătită, va fi mai densă. O cană de broccoli gătit are aproximativ 5 grame de fibre, comparativ cu trei grame într-o cană de conopidă gătită, spune Largeman-Roth.

Fibrele din broccoli pot ajuta la digestie și pot promova sațietatea, sau senzația de sațietate, și pot ajuta la reducerea foamei. Cercetările arată că un consum de broccoli poate afecta pozitiv componența microbiomului intestinal, a explicat anterior Natalie Rizzo, editor de nutriție la TODAY.com.

Niciunul nu este o sursă semnificativă de proteine, dar broccoli are un ușor avantaj față de conopidă și aici.

Vitamine și minerale

Conopida și broccoli conțin nutrienți similari, inclusiv vitamina C, vitamina K și folat (vitamina B9), spune Kaufman.

Broccoli este o sursă deosebit de bună de vitamina C, având peste 80 de miligrame per cană. Aceasta este cantitatea de vitamina C pe care o veți găsi într-o portocală, notează Largeman-Roth.

Vitamina C susține un sistem imunitar sănătos și protejează celulele de deteriorarea provocată de radicalii liberi nocivi, a relatat anterior TODAY.com. Corpul nostru nu poate produce vitamina C singur, așa că trebuie să o obținem din alimente, cum ar fi legumele și fructele.

Broccoli este, de asemenea, bogat în vitamina K, care este importantă pentru coagularea sângelui. De asemenea, are o cantitate considerabilă de calciu, adaugă Largeman-Roth, un mineral de care avem nevoie pentru a construi oase puternice.

Conopida este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C, oferind peste jumătate din valoarea zilnică recomandată într-o singură porție. În timp ce ambele legume oferă o cantitate bună de folat, o vitamină B care susține creșterea și dezvoltarea celulelor, conopida conține puțin mai multă vitamina B9 decât broccoli.

„De asemenea, se mândrește cu mai multă colină, un nutrient pentru creier care poate fi dificil de obținut suficient dacă nu mănânci carne”, spune Largeman-Roth.

Antioxidanți și alți nutrienți

Broccoli și conopida sunt ambele o sursă bună de antioxidanți și fitochimicale.

„Broccoli conține mulți antioxidanți în culoarea sa”, adaugă Kaufman. Legumele precum broccoli își iau nuanța verde de la compușii vegetali, care au și beneficii pentru sănătate.

Broccoli conține antioxidantul luteină, spune Kaufman, un pigment natural care ajută la sănătatea ochilor, pielii, creierului și inimii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *