Noi criterii pentru a crea meniuri mai sănătoase și mai sustenabile în cantinele publice, elaborate de Centrul de Cercetare al Comisiei Europene

noi recomandari ale Comisiei Europene pentru cantinele publice Foto: Dreamstime

Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene a publicat un nou raport privind modul în care pot fi organizate și propuse mese sănătoase și mai sustenabile în instituțiile publice – de la școli, la locuri de muncă publice și spitale, se precizează într-un comunicat. Este vorba, mai exact, despre modul în care școlile, spitalele sau alte instituții publice cumpără, procură și gestionează alimentele și băuturile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Criteriile propuse urmăresc să promoveze opțiuni alimentare mai sănătoase și mai sustenabile, fie că sunt preparate și servite în cantine, prin servicii de catering, fie că sunt oferite prin automate de vânzare.

foto: europa.eu

Criteriile vin în sprijinul autorităților

Este vorba de criterii cu titlu de recomandare, menite să sprijine autoritățile naționale, regionale și locale în îmbunătățirea sustenabilității sistemului alimentar și în utilizarea strategică a achizițiilor publice de alimente pentru a aborda aspecte de mediu, sociale – inclusiv de sănătate, etice – privind bunăstarea animalelor, și economice. Aspectele de mediu se bazează pe criteriile existente deja pentru achizițiile publice verzi, dar mai pe larg.

Astfel, criteriile propuse includ: agricultura ecologică, produse corecte și etice, pește provenit din surse sustenabile, bunăstarea animalelor, prevenirea risipei alimentare și formarea personalului. Se acordă o atenție specială practicilor agricole durabile și lanțurilor scurte de aprovizionare, precum și condițiilor de muncă și incluziunii grupurilor vulnerabile.

Recomandările sunt inspirate de ghidurile nutriționale actuale

Noile criterii elaborate urmează recomandările ghidurilor nutriționale ale țărilor UE, printre care se numără și acelea de a adopta o dietă bogată în fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, nuci și semințe; reducând în același timp consumul de sare, zaharuri, grăsimi saturate, alcool și carne roșie sau procesată. De pe urma acestor schimbări alimentare pot beneficia atât mediul, cât și sănătatea.

Totodată, se recomandă acordarea unei atenții speciale populațiilor-țintă ale contractelor de achiziție, inclusiv persoanelor vulnerabile precum copiii, vârstnicii sau pacienții spitalizați. Promovarea unei alimentații adecvate vârstei este considerată esențială pentru prevenirea bolilor netransmisibile.

Ghid practic de aplicare

Criteriile propuse sunt prezentate sub forma unei liste practice care acoperă diverse nevoi de achiziții pentru alimente, servicii alimentare sau automate de vânzare. Aceasta oferă flexibilitate factorilor de decizie și autorităților contractante, care pot alege și implementa criteriile de achiziții publice durabile ce se potrivesc cel mai bine nevoilor lor.

Toate criteriile sunt însoțite de mecanisme clare de verificare a conformității și de monitorizare, cum ar fi scheme de certificare și declarații. Ori de câte ori este posibil, criteriile sunt completate cu exemple și bune practici din aplicarea reală a achizițiilor publice durabile la nivel național și local.

Raportul include, de asemenea, instrumente de sprijin pentru implementare, cum ar fi evaluarea ciclului de viață (pentru a analiza impacturile asupra mediului), ghiduri și strategii pentru criterii nutriționale, precum și proceduri de monitorizare și evaluare.

De asemenea, este subliniată importanța dialogului cu piața și a participării părților interesate, deoarece criteriile trebuie susținute prin dezvoltarea de capacități, implicarea actorilor relevanți și un cadru politic favorabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *