E mai bine să bei mereu apă, și nu sucuri industriale, dacă vrei să-ți menții ficatul sănătos și să nu te numeri printre cele 30% de persoane la nivel mondial care suferă deja de o boală hepatică metabolică provocată de acumularea de grăsimi: steatoza non-alcoolică, sau, în termeni populari, ficat gras. Nici băuturile cu zahăr, nici cele cu puțin zahăr sau cu îndulcitori nu scapă de acest tip de acuzații, potrivit unei analize ample prezentate recent la congresul United European Gastroenterology (UEG) desfășurat recent la Berlin, Germania, scrie publicația Il Fatto Alimentare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cum a fost realizat studiul de lungă durată
Cercetătorii de la Universitatea Soochow din Suzhou (China) au analizat datele a peste 123.000 de persoane incluse în UK Biobank, o bază de date din Regatul Unit care conține răspunsuri la chestionare despre obiceiurile alimentare zilnice și informații despre starea de sănătate, în special despre ficat, pe o perioadă medie de peste zece ani.
La începutul studiului, niciun participant nu suferea de boli hepatice, însă în perioada de observație peste 900 de persoane au fost diagnosticate cu steatoză hepatică asociată disfuncției metabolice (metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – MASLD), iar peste o sută au decedat.
Această boală este unul dintre marii „ucigași tăcuți” ai epocii moderne și apare frecvent la persoanele cu obezitate. Cauza principală este consumul excesiv de zaharuri, care se transformă în grăsimi ce se depun în ficat, având consecințe grave asupra sănătății. Din acest motiv, incidența bolii este în continuă creștere, iar analiza detaliată a cauzelor alimentare poate ajuta la elaborarea de politici publice eficiente pentru reducerea cazurilor.
Datele arată că și băuturile cu îndulcitori sunt la fel de nocive pentru ficat
Pornind de la aceste date, cercetătorii au analizat consumul de băuturi îndulcite cu zahăr (SSB – sugar-sweetened beverages) și de băuturi cu îndulcitori artificiali sau cu conținut redus de zahăr (LNSSB – low- or non-sugar-sweetened beverages), considerate până acum mai „sănătoase”.
Rezultatele arată că ambele tipuri de băuturi pot contribui la apariția steatozei hepatice: un consum zilnic mai mare de 330 g este asociat cu o creștere a riscului de boală de 60%, în cazul băuturilor cu zahăr, respectiv 50%, în cazul celor cu puțin zahăr sau cu îndulcitori.
În ceea ce privește riscul de deces, băuturile cu zahăr nu par să-l crească semnificativ, însă cele cu îndulcitori devin mai periculoase pe măsură ce cantitatea consumată crește — chiar și o doză pe zi fiind asociată cu o variație negativă a riscului. În ambele cazuri, consumul regulat determină o acumulare mai mare de grăsimi în ficat.
În sinteză, arată studiul, înlocuirea unui tip de băutură dulce cu altul nu aduce beneficii, deoarece ambele dăunează ficatului. În schimb, înlocuirea lor cu apă reduce riscul de boală hepatică cu 14,7% în cazul băuturilor cu zahăr și cu 13,5% în cazul celor îndulcite artificial.
Două mecanisme diferite de acțiune, dar ambele cu efect negativ
Potrivit autorilor studiului, efectele negative asupra ficatului sunt generate de mecanisme diferite în funcție de tipul băuturii:
– în cazul băuturilor cu zahăr, apare o creștere bruscă a glicemiei și a insulinei, care favorizează creșterea în greutate și ridică nivelul acidului uric – toți factori de risc hepatic
– în cazul celor cu îndulcitori artificiali, efectul ar proveni din dezechilibrul microbiotei intestinale, care afectează senzația de sațietate, stimulează pofta de alimente dulci și crește secreția de insulină, care stimulează producția de grăsime din ficat și totodată inhibă procesul de ardere a grăsimilor
Așadar, deși zahărul și îndulcitorii sunt substanțe foarte diferite cu mecanisme metabolice diferite, ambele duc în final la același rezultat: afectarea ficatului prin depunerea de grăsime.
