De la inginerie la panettone – privit din perspectiva succesului în carieră, poate părea o involuție, dar privit din alt unghi, al satisfacției personale, poate fi o definiție a împlinirii și a urmării așa zisei voci interioare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Lucram aproape de casă, dar eram nefericit. Astăzi am o firmă care produce doar panettone. Succesul și recunoașterea sunt importante, dar adevărata valoare a vieții este alta”, spune italianul Federico Fuser, în vârstă de 40 de ani din Treviso, regiunea Veneto, dar stabilit și mai la nord, înpre granița cu Austria, unde este activ și ca instructor de ski, a cărui poveste de viață o prezintă ziarul Corriere della Sera.
„După absolvire, am lucrat un an într-o companie aflată aproape de locuința mea, dar mi-am dat seama că nu eram mulțumit – nici din punct de vedere economic, nici uman, nici în privința timpului liber. Așa că mi-am dat demisia și am refuzat chiar și o ofertă foarte bună de la o firmă concurentă”, povestește el.
Și-a urmat o pasiune născută încă din copilărie
„Încă din copilărie am avut o mare pasiune pentru cofetărie, așa că, în timpul facultății, am urmat cursuri serale de cofetărie avansată la Treviso. A fost o experiență de neuitat: partea teoretică mă fascina datorită bazei sale științifice, iar practica în laborator făcea ca totul să fie extraordinar. La sfârșitul acelui an, am obținut diploma de cofetar.”
El a abordat schimbarea cu tact și precauție, nu s-a aruncat în apă fără colac de salvare. Și-a dat demisia din postul de inginer dar continua să activeze ca instructor de ski. „Alfel, nu aș fi avut curajul să renunț la meseria de inginer, iar decizia am luat-o, oricum, împreună cu familia, care mi-a lăsat totală libertate și care și-a dorit doar ca eu să fiu împăcat și sigur că nu fac un pas greșit. Atunci am înțeles cât de norocos sunt: am o familie minunată, care m-a sprijinit mereu.”
El a început să lucreze ca patiser în cofetării renumite, alături de maeștri cofetari importanți, respectați, pentru a căpăta experiență. „În 2019, am decis să deschid propriul laborator acasă, profitând de reglementările europene de atunci. Apoi, acum doi ani, am inaugurat propria mea firmă la Zero Branco (provincia Treviso), unde produc exclusiv panettone, în două variante: clasic, cu fructe confiate și stafide, și cu ciocolată.”
„Cea mai mare satisfacție este libertatea de a-mi gestiona timpul cum vreau”
„Cel mai greu a fost să găsesc curajul de a-mi împlini visul. Am acționat cu prudență, fără să mă îndatorez, făcând pași pe măsura posibilităților mele.
Astăzi am ajuns la un nivel bun, care îmi permite să privesc spre viitor cu dorința de a crește și de a mă perfecționa. Sunt fericit, iar cea mai mare satisfacție este libertatea de a-mi gestiona timpul cum vreau”, mai spune Federico.
El spune că se inspiră de la un anumit maestru dar mai crede că există și o formă de inspirație divină, care se traduce practic prin pasiunea și dragostea cu care produce panettone. Motiv pentru care produce și un așa zis Panettone della Fede/al credinței. ”Mica mea afacere mea nu este un scop în sine: îmi doresc să fie o expresie a frumuseții lucrurilor făcute cu dragoste.”