Cele mai bune alimente bogate în folat, recomandate gravidelor/ Cercetătorii spun că pentru a susține sănătatea cardiovasculară și neurologică a fătului, femeile însărcinate trebuie să mănânce legume verzi, avocado, banane, oleaginoase și cereale integrale

Folatul este important in alimentatia gravidelor pentru dezvoltarea fatului Sursa foto: Pexels

Folatul, o vitamină B esențială, ce sprijină sinteza ADN-ului, creșterea celulară și dezvoltarea creierului, în timp ce previne defectele de tub neural și menține sănătatea cardiovasculară și neurologică a fătului, în cazul femeilor gravide, potrivit news-medical.net.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De asemenea, cercetătorii susțin că un aport echilibrat din legume cu frunze verzi, leguminoase, alimente fortificate și suplimente asigură un metabolism optim pe tot parcursul vieții.

Ce este folatul și de ce este important?

Folatul este o vitamină B solubilă în apă care susține formarea ADN-ului și ARN-ului fătului, în cazul femeilor gravide. De asemenea, el ajută și la reducerea riscurilor vasculare.

Hematologic, folatul și vitamina B12 sunt esențiale pentru producerea și maturarea globulelor roșii, prevenind anemia megaloblastică. În timpul sarcinii, folatul este vital pentru închiderea tubului neural și dezvoltarea timpurie a sistemului nervos. Deficiența poate afecta dezvoltarea fătului. Femeile sunt sfătuite să consume 400 µg de acid folic zilnic din perioada de preconcepție până în sarcina timpurie.

Alimente bogate în folat

Legumele cu frunze verzi și cele pentru salată, în special spanacul și cresonul, sunt bogate în folat. Alte alimente cu un conținut ridicat includ varza kale, năut, linte, mazăre și fasole – care pot oferi între 40% și 100% din necesarul zilnic per porție.

Roșiile, castraveții, morcovii, ardeii, țelina, ridichile, varza roșie, porumbul și avocado contribuie și ele cu cantități mai mici. Conform studiilor la scară largă, legumele contribuie cu aproximativ 31%, iar cerealele cu 23% din aportul zilnic de folat la femeile aflate la vârsta fertilă.

Fructele precum bananele, kiwi, mandarinele, merele, perele, căpșunile și papaya oferă de asemenea folat natural. Cerealele pentru micul dejun, gata de consum, conțin acid folic sintetic care completează folatul alimentar din legume și leguminoase. Nucile (alune de pădure, nuci, migdale) oferă și ele folat, fibre și alți micronutrienți.

Sursele animale – de exemplu, ficatul –  oferă cantități moderate, dar o dietă mixtă, bogată în plante și alimente fortificate, este recomandată pentru un aport constant.

Cele mai bogate alimente în folat

  • Spanac
  • Kale
  • Linte
  • Năut
  • Fasole
  • Mazăre
  • Avocado
  • Portocale
  • Ovăz
  • Quinoa
  • Orez brun

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *