Magazinele „secrete” unde găsești fructe și legume nemaivăzute în supermarketuri. Ce este „râma verde”

magazinele etnice din Romania sunt pline de fructe si legume exotice foto: tasteofnepal.blogspot.com

Peste 150.000 de cetățeni asiatici stabiliți legal în România aduc treptat cu ei elemente din propria cultură culinară. În ultima perioadă, în orașele mari au început să apară mici aprozare care vând fructe și legume asiatice importate direct din țările de origine, relatează știrileprotv.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Pe lângă clienții din Sri Lanka, Nepal, India sau Pakistan, aceste standuri atrag tot mai mulți români curioși să afle cum se numesc produsele expuse și cum se gătesc.

Într-un astfel de magazin, un bărbat din Bangladesh își alege câteva bucăți de patal, doi–trei kekiri și o pungă de amla pentru desert și gustări. Aceste ingrediente nu se regăsesc în restaurantele asiatice, fiind preparate acasă, de obicei împachetate în frunze de bok choi.

Legume rare provenite direct din Asia

Pentru cei neobișnuiți cu aromele orientale, fructul amla poate părea amar ca fierea. Pentru indieni însă, e considerat la fel de valoros ca mierea.

În zonele unde lucrează comunități de asiatici au apărut mici magazine specializate care vând legume importate din Sri Lanka și India. Prețurile variază între 30 și 85 de lei kilogramul, iar vânzătorii recomandă să cereți și indicații despre cum se gătesc.

Patal, de exemplu, este o rudă pitică a dovlecelului, iar „râma verde” — un alt soi de dovlecel — se numără printre cele mai căutate produse, alături de kufri, un tip de cartof dulce.

O altă cultură a gătitului

Legumele acestea nu se prăjesc, ci se transformă în chipsuri crocante, gătite în ulei de muștar. Kassava (numită și yuca sau manioc) este baza alimentației pentru peste jumătate de miliard de asiatici, sursa principală de carbohidrați: din ea se fac fierturi, chiftele și perle de tapioca, obținute după extragerea amidonului.

Tot mai multe fructe exotice ajung și pe rafturile supermarketurilor: rambutanul zburlit cu miez dulce, mangostanul maroniu cu aromă intensă, fructul dragonului cu semințe negre în pulpă albă, tamarinul dulce-acrișor, sapodillia cu gust de zahăr brun, persimonul (curmalul japonez) și guanabana, ideală pentru gemuri, compoturi sau vinuri aromate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *