Preţul boabelor de cacao se prăbuşeşte la minimul ultimelor 20 de luni / Băncile de investiţii avertizează asupra unei vânzări ”extreme”

Prețul boabelor de cacao se prăbușește FOTO: Dreamstime/ Maceofoto

Cotaţiile internaţionale ale boabelor de cacao au scăzut puternic în această săptămână, atingând cel mai redus nivel din aproape doi ani, însă băncile de investiţii avertizează că piaţa a devenit ”extrem de supravândută”, ceea ce ar putea provoca turbulenţe pe termen scurt, transmite CNBC, citat de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Contractele futures pe cacao cu livrare în decembrie, tranzacţionate la New York, au coborât miercuri cu 1,4%, până la aproximativ 6.090 de dolari tona, extinzând pierderile de 10% acumulate în săptămâna încheiată pe 3 octombrie.

Preţul a atins astfel cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2024, după ce, în decembrie anul trecut, urcase până la un record de 12.931 de dolari pe tonă.

Condițiile agricole dificile, cauza principală

Creşterea accentuată a preţurilor din ultimii doi ani fusese alimentată de condiţiile agricole dificile, infestările cu dăunători şi restricţiile la export impuse de principalele ţări producătoare – Coasta de Fildeş şi Ghana. Însă, în ultimele săptămâni, tendinţa s-a inversat după ce guvernele celor două state au majorat preţul minim plătit fermierilor, reducând presiunea de ofertă asupra pieţei.

Potrivit unui raport al băncii Citi, publicat luni, poziţiile speculative din piaţa de cacao au ajuns la un nivel ”slab istoric”, iar datele indică ”un momentum negativ” şi un semnal clar de ”supravânzare”.

Într-o analiză separată, Société Générale a avertizat că contractele tranzacţionate la Londra sunt ”extrem de supravândute”, menţionând că managerii de fonduri au devenit net vânzători pentru prima dată din august 2022.

”Poziţiile scurte au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, ceea ce face piaţa vulnerabilă la o acoperire rapidă a acestor poziţii”, au precizat analiştii băncii.

Fenomenul de ”short covering” apare atunci când investitorii răscumpără active împrumutate pentru a închide poziţiile scurte, ceea ce poate genera un efect de tip short squeeze şi o revenire bruscă a preţurilor.

Strategii J.P. Morgan au notat, la rândul lor, că există deja semne timpurii de redresare.

”Piaţa pentru cacao s-a prăbuşit săptămâna trecută după majorarea preţurilor minime la poarta fermei în Coasta de Fildeş şi Ghana, marcând una dintre cele mai abrupte scăderi săptămânale din acest an. Totuşi, interesul deschis pentru contractele futures şi opţiuni a început să crească din nou, revenind la nivelurile din februarie 2025”, se arată în raport.

În februarie, contractele americane pe cacao se tranzacţionau periodic peste pragul de 10.000 de dolari tona, semn că, deşi bula s-a spart temporar, volatilitatea rămâne ridicată pe piaţa unuia dintre cele mai sensibile produse agricole din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *