Festivalul Tocanului de Novaci, organizat între 11 și 12 octombrie / Evenimentul, dedicat preparatului tradițional certificat de OSIM și considerat simbol culinar al zonei

Tocan de Novaci Sursa foto: CJCPCT Gorj

Orașul Novaci devine în perioada 11-12 octombrie gazda unei noi ediții a Festivalului Tocanului, eveniment dedicat celebrului „Tocan de Novaci”, preparat tradițional certificat de OSIM și considerat simbol culinar al zonei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Manifestarea, ajunsă la cea de-a VI-a ediție, este organizată de Primăria și Consiliul Local Novaci, în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj și Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

„Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Tocanului va prinde culoare prin implicarea Ansamblului Artistic Profesionist ‘Doina Gorjului’, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Şcolii Populare de Arte ‘Constantin Brâncuşi’ din Târgu Jiu, Consiliului Local şi Primăriei Novaci (organizatori). Evenimentul celebrează tradiţia locală în creşterea animalelor şi este dedicat promovării celebrului ‘Tocan de Novaci’, atestat la OSIM şi considerat simbol culinar al zonei”, a transmis purtătorul de cuvânt al CJ Gorj, Oana Paloş, într-un comunicat de presă.

Tocan de Novaci
Sursa foto: CJCPCT Gorj

Program variat, între folclor și gastronomie

Pe lângă degustarea preparatului vedetă – Tocanul de Novaci, vizitatorii vor putea savura și Telemeaua de Novaci, un alt produs atestat la OSIM. Evenimentul va fi completat de spectacole folclorice, recitaluri ale unor tineri artiști consacrați și un regal folcloric susținut de Ansamblul „Doina Gorjului”.

Sâmbătă seara, scena din centrul orașului va găzdui spectacolul „Scena aparține tinerelor talente”, unde peste 30 de soliști și instrumentiști vor încânta publicul. Duminică, programul va continua cu demonstrații gastronomice, când ciobanii vor găti tocanul chiar în fața vizitatorilor, respectând rețeta moștenită din generație în generație.

Târgul meșteșugarilor și tradițiile păstorești

Festivalul include și un târg al meșteșugarilor, la care vor participa aproape 30 de artizani locali, oferind publicului obiecte tradiționale realizate manual. Tot duminică va avea loc și momentul artistic și gastronomic intitulat „Moștenitorii de Tradiții”, unde familiile de păstori vor arăta cum se păstrează rețeta autentică a tocanului.

În juriul care va evalua preparatele se vor afla personalități culturale și locale, printre care primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, și Marioara Babu, Tezaur Uman Viu în gastronomie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *