Oamenii de știință italieni au câștigat un premiu Ig Nobel la categoria Fizică pentru cercetările lor legate de sosul de paste/ Ce sunt premiile Ig Nobel

Paste cacio e pepe, Foto: Dreamstime

Creat în 1991, prestigiosul premiu Ig Nobel aduce în prim-plan studii neconvenționale din întreaga lume, care combină rigoarea științifică cu umorul, relateaza Taste & Wine. Premiile Ig Nobel recunosc cercetări neobișnuite, dar cu valoare științifică, onorând descoperiri care amuză, dar care în același timp sunt serioase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

La ceremonia din acest an, fizicienii italieni au fost premiați la categoria Fizică pentru cercetările lor legate de sosul de paste. Premiul arată că, chiar și experimentele aparent amuzante, pot scoate la iveală perspective surprinzătoare – și practice – despre viața de zi cu zi.

Ce sunt premiile Ig Nobel

Premiile, create în 1991 de matematicianul și cercetătorul american Marc Abrahams, sunt acordate anual la Harvard și MIT. Evenimentul, deși cu o notă disstractivă, are o bază serioasă: laureați Nobel înmânează premiile, iar câștigătorii au 60 de secunde pentru a-și explica munca, deseori prin scenete sau cântece. Deviza organizatorilor este să premieze „realizări care mai întâi te fac să râzi și apoi să gândești”.

Care sunt principiile fizicii din spatele rețetei de sos „cacio e pepe”

Cercetătorii italieni, împreună cu echipe de la Max Planck Institute for the Physics of Complex Systems, Universitatea din Barcelona și Institute of Science and Technology Austria, au studiat cum se poate obține o farfurie perfectă de cacio e pepe.

Rezultatul: pentru a obține textura și cremozitatea ideale, cheia stă în comportamentul de fază al sosului. Mai exact, trebuie să aștepți ca apa de la paste să se răcească puțin înainte de a o amesteca cu brânza. La temperaturi prea ridicate, proteinele din brânză se denaturează și formează aglomerări, stricând sosul.

„Nu am irosit niciun strop de sos”, a declarat cercetătorul Matteo Ciarchi pentru Physics Magazine. „Am făcut celebra scarpetta italiană: iei o bucată de pâine și cureți farfuria – sau, în cazul nostru, cutia Petri.”

Colegul său, Ivan Di Terlizzi, a adăugat că pentru cei care țin la metoda tradițională (doar cu brânză, piper și apă de la paste), secretul este simplu: „lăsați apa să se răcească puțin înainte de a o amesteca cu brânza. Așa amidonul are timp să se lege cu proteinele, fără ca acestea să se aglomereze.”

Premiile Ig Nobel 2025

  • Literatură: Dr. William B. Bean, pentru 35 de ani de descriere a creșterii unei unghii.

  • Psihologie: Marcin Zajenkowski și Gilles Gignac, pentru studiul despre ce se întâmplă când le spui narcisistilor (sau oricui) că sunt inteligenți.

  • Nutriție: Daniele Dendi și colaboratorii, pentru cercetarea asupra șopârlelor care aleg să mănânce anumite tipuri de pizza.

  • Pediatrie: Julie Mennella și Gary Beauchamp, pentru studiul despre experiența bebelușilor alăptați atunci când mama mănâncă usturoi.

  • Biologie: Tomoki Kojima și echipa, pentru testarea ideii că vacile vopsite cu dungi de zebră pot evita mușcăturile muștelor.

  • Chimie: Rotem și Daniel Naftalovich și Frank Greenway, pentru experimente cu ingerarea de teflon ca metodă de a mări volumul alimentelor fără a adăuga calorii.

  • Pace: Fritz Renner și colaboratorii, pentru demonstrarea faptului că alcoolul poate îmbunătăți abilitățile de a vorbi o limbă străină.

  • Design inginerec: Vikash Kumar și Sarthak Mittal, pentru analiza modului în care mirosul neplăcut al pantofilor afectează experiența utilizării unui suport de încălțăminte.

  • Aviație: Francisco Sánchez și echipa, pentru cercetarea efectului alcoolului asupra zborului și ecolocației liliecilor.

  • Fizică: Giacomo Bartolucci și colaboratorii, pentru descoperiri legate de fizica sosului de paste, în special tranziția de fază ce duce la formarea de aglomerări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *