Ce gătim în luna octombrie/ Legume și fructe de sezon și rețete care încălzesc corpul și sufletul/ Împotriva asteniilor de toamnă mâncarea joacă un rol important

ce gatim in luna octombrie Colaj foto: G4Food

Octombrie aduce cu el o paletă de culori calde, dar și primele zile cu adevărat răcoroase, semnalând trecerea definitivă la sezonul de toamnă. În România, această lună este momentul ideal pentru a ne reîntoarce la mâncărurile de suflet, consistente și cu arome de toamnă.  Confortul termic este important, mai ales în zilele ploioase și reci, iar corpul (și mintea!) trebuie să se adapteze din mers. Alternanța de ore din zi cu temperaturi aproape de 0 cu cele în care rămânem în tricou, poate fi delicată pentru sistemul imunitar. Depresiile sunt și ele la ordinea zilei. Cu atât mai mult trebuie să valorificăm toate opțiunile (și nu puține!) de fructe și legume proaspete și să le integrăm în preparate calde, benefice pentru corp, pentru imunitate și pentru suflet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Iată câteva idei de mâncăruri pe care ar fi minunat să le includem în meniul de octombrie:

1. Preparate cu carne și sosuri consistente

După preparatelor de vară light, octombrie ne invită să reintroducem în dietă mâncărurile care necesită gătire lentă și arome intense.

  • Tocănițe variate și iahnie de fasole. Nimic nu se compară cu o porție de iahnie de fasole cu ciolan afumat sau cu o tocăniță de vită, gătite la foc mic. Putem împrumuta și din dieta mediteraneeană, rețete similare cu leguminoase, linte sau năut și chorizo, de exemplu, sunt preparate de toamnă, care asigură un echilibru perfect între gust și nutrienții necesari.

  • Varză călită cu ciolan afumat, cârnați sau porc. Varza dulce de toamnă, combinată cu carne sau afumătură, devine un preparat tradițional ce încălzește mesele de octombrie.

  • Fripturi la cuptor. Porc sau pui, cu condimente simple (cimbru, boia, piper), sunt ideale pentru mesele de weekend. Putem adăuga și ciuperci, pentru un plus de aromă, cartofi dulci, dovleac, dovlecei și vinete, ardei ori completa cu o zacuscă gata preparată în casă.

2. Ciorbele și supele– cea mai bună sursă de nutrienți și căldură pentru corp și minte

Ciorbele sunt inima bucătăriei românești, iar în octombrie devin aliați de nădejde împotriva frigului și a răcelilor.

  • Ciorbă de burtă sau de vacă, rădăuțeană sau din pui. Dense, acide și dresate cu smântână, sunt perfecte pentru o masă sățioasă și fără un aport semnificativ de calorii.

  • Ciorbă de legume de toamnă. Folosește legumele toamnei: dovlecei, morcovi, țelină, ardei și roșii, completază cu tăiței de casă. Merge și o supă de ceapă sau usturoi, extrem de aromate și reconfortante și pline de „antibiotic” natural.

  • Ciorbe cu varză acră sau borș. În plin sezon al murăturilor, zeama de varză și borșul devin ingrediente cheie pentru rețete tradiționale.

  • Supă de pui cu tăieței sau găluște. Supele de găină sau pui erau considerate din vechime tratament pentru răceli. Desfundă nasul, alină durile de gât și cresc imunitatea corpului. Dacă facem tăiețeii în casă va fi o întoarcere în timp spre gusturile copilăriei.

3. Delicii din legumele de toamnă

Octombrie este apogeul recoltei de dovleci, cartofi și ciuperci, iar ele sunt baza celor mai bune rețete de sezon.

  • Dovleac copt sau plăcintă cu dovleac. Fie simplu, cu scorțișoară, fie într-o plăcintă clasică, dovleacul rămâne desertul emblematic al toamnei. Îl putem folosi și în salate, tocănițe sau supe sărate.

  • Mâncare de cartofi cu sau fără carne și afumătură. Rustică, sățioasă și extrem de populară, se poate face în 100 de feluri, toate minunate. Și să nu uităm nici de cartofii dulci, cu importante proprietăți nutritive.

  • Ciuperci. Sotate, în tocănițe sau în orez, chiar și în risotto, ciupercile aduc un gust special toamnei. O lasagna de ciuperci sau crochetele cu ciuperci și brânză pot fi reinterpretări savuroase ale unor preparate clasice.

  • Supe cremă de legume. Dovleacul, ciupercile, în combinație cu cartof sau leguminoase ne vor încălzi ziua, la propriu. Nu le evitați, sunt ușor de preparat și foarte gustoase. Aromatizați-le cu diferite condimente, după gust.
  • Murături și conserve. Zacusca, murăturile, compoturile și dulcețurile sunt acum la îndemână pentru a asigura o garnitură sau un desert.

4. Deserturi cu fructe de sezon

Fructele de toamnă sunt inspirația perfectă pentru dulciurile lunii.

  • Prăjituri cu mere și scorțișoară. Merele românești devin baza celor mai aromate tarte și checuri. Și nu numai.

  • Chec de nuci sau brownies. Nucile proaspăt culese dau o savoare intensă deserturilor, fie în combinație cu ciocolată, fie alături de miere.

  • Dulciuri cu castane coapte. Castanele coapte sunt un simbol al toamnei, perfecte pentru reinterpretări dulci.

  • Papanași sau clătite cu dulceață. O alegere care se va bucura oricând de succes. Mai ales că deja borcanele de gem și dulceață ne fac cu ochiul.

Meniul de octombrie ar trebui să fie un echilibru perfect între prospețimea legumelor de sezon și nevoia de confort dată de preparatele fierbinți, sățioase și pline de arome rustice. Inspirându-ne din tradițiile bucătăriei românești, dar putem împrumuta și din experiența dietelor mediteraneene. Ce mai important este să consumăm produse proaspete, de calitate și să ne asigurăm vitaminele, mineralele și nutrienții de care avem nevoie în lupta cu vremea friguroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *