Hipertensiunea arterială, necontrolată, poate afecta, în timp, inima, creierul și rinichii. Pentru a preveni astfel de probleme, există înlocuitorii de sare, care sunt ușor de găsit în magazine, dar rămân un instrument subutilizat pentru controlul tensiunii arteriale, potrivit eatingwell.com.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Înlocuitorii de sare pot fi o metodă simplă de a reduce consumul de sodiu, însă un nou studiu realizat de americani arată că aceștia sunt folosiți foarte rar. La nivel mondial, mai puțin de unu din 20 de adulți cu hipertensiune folosesc înlocuitori de sare, pentru a reduce aportul de sodiu
Rezultatele, prezentate la Sesiunile Științifice despre Hipertensiune ale Asociației Americane a Inimii, ridică întrebări legate de motivul pentru care această schimbare alimentară simplă este atât de rară – și dacă profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să discute mai des despre acest subiect cu pacienții lor.
Legătura dintre hipertensiune și sare
Hipertensiunea, adică tensiunea arterială ridicată, este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate în Statele Unite. Aproape jumătate dintre adulții americani – aproximativ 120 de milioane de persoane – suferă de această afecțiune. La nivel mondial, unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterial (HTA), dar o mare parte dintre aceștia nu sunt diagnosticați sau au boala necontrolată, chiar și sub tratament. Hipertensiunea este definită ca o tensiune arterială peste 130/80 mm Hg sau utilizarea de medicamente pentru a o controla.
În ciuda disponibilității tratamentelor medicamentoase și a schimbărilor în stilul de viață, mai puțin de unu din patru adulți cu hipertensiune arterială reușesc să o țină sub control. Acest lucru indică nevoia unor soluții practice, zilnice, pentru a ajuta oamenii să gestioneze afecțiunea. Reducerea consumului de sodiu este o strategie bine cunoscută. Așa că cercetătorii au vrut să vadă cât de des recurg americanii la înlocuitori de sare.
Cercetătorii au analizat consumul de sare
Cercetătorii au analizat date din National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) – un program de lungă durată care monitorizează sănătatea și obiceiurile alimentare ale adulților americani. Pentru acest studiu, au fost analizate răspunsurile a peste 37.000 de persoane, colectate între 2003 și 2020.
Participanții au fost întrebați ce tip de sare folosesc, iar răspunsurile au fost grupate în trei categorii:
- Sare obișnuită (iodată, de mare, kosher)
- Înlocuitor de sare (inclusiv produse îmbogățite cu potasiu)
- Fără utilizare de sare
Studiul s-a concentrat pe persoanele cu hipertensiune, cu analize suplimentare pentru cei considerați eligibili să folosească înlocuitori de sare – adică cei cu funcție renală sănătoasă și care nu luau medicamente sau suplimente care afectează nivelul de potasiu. De asemenea, s-a investigat dacă obiceiul de a mânca frecvent la restaurant influențează utilizarea înlocuitorilor de sare.
Înlocuitorii de sare, folosiți foarte puțin
În general, utilizarea înlocuitorilor de sare a fost foarte scăzută. A atins un maxim de 5,4% în 2013–2014, dar a scăzut la doar 2,5% la începutul lui 2020, când colectarea de date s-a oprit din cauza pandemiei COVID-19.
Chiar și în rândul celor eligibili să folosească înlocuitori de sare – adică fără afecțiuni renale și fără medicamente care influențează potasiul – utilizarea a rămas scăzută, între 2,3% și 5,1%.
Utilizarea era cea mai ridicată la persoanele cu hipertensiune care luau medicamente și aveau tensiunea controlată, între 3,6% și 10,5%. Ratele erau puțin mai mici pentru cei cu tensiune necontrolată, deși urmau tratament (3,7%–7,4%).
Prin comparație, în rândul persoanelor cu hipertensiune netratată sau tensiune normală, utilizarea înlocuitorilor de sare rareori depășea 5,6%.
Cercetătorii au analizat și obiceiurile alimentare. Adulții care mâncau la restaurant de trei ori pe săptămână sau mai mult păreau mai puțin predispuși să folosească înlocuitori de sare decât cei care mâncau acasă – dar această diferență a dispărut atunci când s-au luat în calcul factori precum vârsta, rasa, nivelul de educație și statutul asigurării medicale.
Înlocuitorii de sare sunt concepuți pentru a avea gustul sării de masă, dar conțin mai puțin sodiu. Mulți înlocuiesc o parte sau tot clorura de sodiu cu clorură de potasiu, care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin reducerea sodiului și creșterea potasiului.
În România, înlocuitorii de sare sunt vânduți în majoritatea magazinelor alimentare, pe diverse site-uri și în farmacii, iar pentru multe persoane ei pot fi o metodă simplă de a asezona mâncarea acasă, sprijinind sănătatea inimii.
Cine nu are voie să consume înlocuitori de sare
Totuși, înlocuitorii de sare nu sunt potriviți pentru toată lumea. Persoanele cu boli renale sau cele care iau anumite medicamente trebuie să fie precaute. Prea mult potasiu poate fi periculos. Cei care nu sunt siguri, ar trebui să meargă la medic înainte de a utiliza înlocuitori de sare.
Chiar dacă un înlocuitor de sare nu este potrivit, există multe alte moduri de a reduce sodiul fără a sacrifica gustul:
- Gătitul cu ierburi proaspete sau uscate
- Condimente precum chimion, paprika
- Zeamă și coajă de citrice
- Usturoi, ceapă, oțet
- Amestecuri de condimente fără sare
Aceste schimbări mici în bucătărie pot avea un impact semnificativ asupra controlului tensiunii arteriale în timp.
