Nu doar carnea, ci și peștele începe să fie prezent pe piețele din țările europene în versiuni adiționate cu alimente vegetale – în general leguminoase sau ciuperci, dar nu numai. Proteinele hibride – carne, lapte sau pește- sunt într-o expansiune de neoprit, iar Țările de Jos (Olanda) sunt țara în care oferta este cea mai bogată, scrie greenqueen.com.hk.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Rețelele de retail Lidl, Aldi și Albert Heijn au lansat produse sub marcă proprie care combină carnea cu plante, iar ultimul a introdus și două variante hibride de lapte. Mai nou, un startup olandeză duce ideea mai departe, cu un produs unic, extinzând conceptul de proteine hibride la fructele de mare.
Și, la fel ca și în cazul ofertei de carne hibridă, compania olandeză Vegan Visboer, a decis să ofere o alternativă hibridă la produsele exclusiv vegetale. și a lansat un nou produs hibrid pe bază de somon, care combină peștele cu micoproteine, din ciuperci, și alte alimente vegetale.
Somon hibrid, realizat prin colaborarea a două companii olandeze
Cu sediul la Zwolle, în Olanda, Vegan Visboer („Pescarul Vegan”) propune un file de somon hibrid, realizat în colaborare cu compania de acvacultură Tiptopp, care produce probiotice pentru furaje și valorifică fluxurile secundare din industrie.
La rândul său, Vegan Visboer valorifică fluxurile secundare de somon norvegian și comercializează deja o gamă de produse vegetale alternative la pește: fileuri, nuggets, burgeri și crochete de creveți. Însă trecerea la proteine hibride reprezintă o schimbare față de ceea ce promite însuși numele brandului.
Noua inovație, produsă la Kramer Fish din Urk, conține 54% somon norvegian provenit din fluxuri secundare care „în mod normal nu ajung niciodată pe farfuriile consumatorilor”. Restul ingredientelor includ micoproteine texturate, făină de orez texturată, amidon de cartofi, fibre de bambus, ulei de rapiță, sare și extract de boia de ardei, pentru culoare.
„Pentru mulți consumatori, trecerea completă la o dietă pe bază de plante este încă prea mare. Fileul nostru de somon hibrid umple acest gol: gustul familiar de somon, combinat cu avantajele inovației vegetale”, a declarat compania.
Aceasta a subliniat că produsul a fost dezvoltat pentru a reduce amprenta de carbon a afacerii, deși introducerea unui produs cu pește într-o gamă exclusiv vegană nu este tocmai cea mai bună practică ecologică. Totuși, la fel ca alte produse hibride, se consideră că acest produs va contribui la scăderea impactului climatic al industriei de fructe de mare.
Somonul norvegian este notoriu pentru dependența ridicată de furaje provenite din pescuitul global – acest sector consumă 2,5% din capturile marine mondiale, iar peștii furajeri vizați conțin micronutrienți esențiali pentru ecosistemele din Africa de Vest, motiv pentru care experții acuză fenomenul de „colonialism alimentar”.
La nivel global, somonul de acvacultură consumă 44% din uleiul de pește din lume, deși reprezintă doar 4,5% din producția totală de fructe de mare a industriei de acvacultură.
Pentru a gestiona această problemă, Vegan Visboer colaborează cu Tiptopp pentru a recupera resturile de somon rămase după filetare și pentru a extrage din acest flux rezidual ingrediente și arome. Apoi adaugă boabe de orez hipoalergenice pentru a lega ingredientele de pește și cele vegetale.
Sunt proteinele hibride răspunsul?
Europenii sunt încă reticenți să adopte complet dieta pe bază de plante. Mai puțin de unul din cinci (18%) evită produsele de origine animală, dar întrebați ce schimbări și-ar dori în alimentație, 12% au spus că vor să își crească consumul de carne și lactate.
În același timp, doi din cinci evită alimentele procesate – categorie care include atât produsele vegetale pe bază de pește, cât și peștele convențional procesat. În plus, 51% dintre europeni vor să mănânce mai sănătos, comparativ cu doar 9% care doresc să acorde prioritate sustenabilității.
„Prin combinarea celor mai bune din ambele lumi, păstrăm gustul autentic și valoarea nutrițională, dar facem totodată un pas către produsele vegetale”, a precizat compania Vegan Visboer.
Produsele vor apărea pe piață în Olanda și Germania anul viitor
Această lansare vine pe fondul dificultăților industriei de produse vegetale pe bază de pește. Aceste produse reprezintă doar 1% atât din piața cărnii vegetale, cât și din vânzările totale de fructe de mare. În ultimul an, mai multe startup-uri din domeniu s-au închis, inclusiv Olala! din Franța și startup-urile olandeze Upstream Foods și Vegan Finest Foods. În SUA, lanțul de sushi vegan Planta, preferat de vedete, a intrat în faliment în această vară și a fost achiziționat recent de un fond de investiții pentru 7,8 milioane de dolari.
Și, deși consumatorii percep peștele ca fiind o alternativă mai sănătoasă și mai sustenabilă față de alte tipuri de carne, versiunile vegetale pot avea deficit de proteine și acizi grași omega-3. Fileul hibrid de somon de la Vegan Visboer conține 14 g de proteine și 2,5 g de fibre la 100 g, fiind bogat în minerale precum seleniu, magneziu și potasiu, precum și în acizi grași omega-3 și omega-6.
Compania intenționează să atragă un public larg: flexitarieni, consumatori preocupați de mediu și iubitori de pește convențional. Produsul va fi prezentat în premieră la Gastvrij, Rotterdam, și Anuga, Köln, urmând să fie lansat oficial în ianuarie anul viitor.
Piața a transmis deja semnale pozitive legat de carnea hibridă, acolo unde ea este deja în oferta comercială, iar omnivorii și flexitarienii consideră unele dintre aceste produse chiar mai bune decât carnea propriu-zisă. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla același lucru și cu peștele și fructele de mare.