FOTO | „Curtea cu mure” – ideea antreprenorială a unui cuplu din județul Brașov care a renunțat la viața de apartament. „Pentru noi această mică afacere este un venit suplimentar și un mod de a ne menține în formă prin muncă fizică”

curtea cu mure foto: facebook.com/curteacumure

Curtea cu mure este o mică afacere de familie, mai bine zis de cuplu, pusă pe picioare de doi pensionari din dorința de a da o utilitate terenurilor moștenite de la părinți după ieșirea la pensie. Pe lângă plantația de mure, sau mai bine zis pornind de la ea, Carmen (65 de ani) și Sevastian (70 de ani) au reușit pas cu pas să creeze în comuna Purcăreni din județul Brașov un mic univers dedicat stării de bine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
foto: g4food.ro

Oamenii vin și culeg câte mure au nevoie și totodată petrec o zi în aer liber într-o atmosferă plăcută, în mijlocul naturii, inclusiv copiii, desculți prin iarbă. Ca și cum te-ai duce la casa de la țară, dar fără tot efortul pe care îl presupune faptul de a o avea și a o întreține.

foto: g4food.ro

Culesul fructelor direct de la sursă este o cale de a aplica principiul lanțului alimentat cât mai scurt, from farm to fork. Fructele ajung acasă cât de proaspete posibil, prețul este, inevitabil, mai mic decât cel din rețelele comerciale, iar economia locală are de câștigat. Și nu doar ea, cât și sănătatea: plantațiile în sistem de fermă de familie și lanțul alimentar scurt dau posibilitatea unor produse mai sănătoase, în care produsele chimice ajung să lipsească în totalitate sau să fie folosite doar minimal.

Și cum sezonul tocmai s-a încheiat, am încercat să aflăm de la Carmen Mitu, jumătatea feminină a mici afaceri, cum a fost producția acestui an, dar și cum au pornit la drum și ce planuri de viitor au.

foto: g4food.ro

Investiția inițială din 2014 a fost amortizată în trei ani

G4Food: Încep prin a vă întreba cum a fost anul acesta recolta?

Carmen Mitu: Anul acesta producția a fost mai mare decât în alți ani, de circa 800 kg, pe suprafața pe care o cultivăm an de an, mai bună decât în alți ani. Depindem de condițiile meteo, acesta este dezavantajul în agricultură. Anul trecut de exemplu, pe la mijlocul sezonului s-au uscat brusc toate murele din cauza secetei.

G4Food: Cum ați ajuns la decizia de a înființa o cultură de mure și cine duce greul activității?

Carmen Mitu: Soțul meu, după ce și-a revenit după o problemă medicală lungă și gravă, își dorea să pună cumva în valoare terenul de 4000mp din curtea noastră. Am luat decizia de a înființa o plantație de mure după ce am citit un articol laudativ pe această temă. Noi ne mutasem de la oraș, de la bloc, la țară.

G4Food: Cum ați pornit la drum, cu cât teren și cu ce buget?

Carmen Mitu: Suprafața plantației de 1200mp este în curtea noastră. Cheltuielile totale de înființare a plantației din 2014 au fost de 16.000 ron. Butașii, spalierii și montarea lor au costat cel mai mult. Cheltuiala s-a amortizat la sfârșitul anului 2017. Ne ocupăm, așadar, de plantația de mure de 11 ani, din 2014. Suprafață a rămas neschimbată, investițiile fiind doar cele inițiale din 2014.

G4Food: Ce ne puteți spune despre munca pe care o presupune o plantație de mure, de primăvara până toamna?

Carmen Mitu: Soțul face munca de pe parcursul anului, după ce se încheie culesul murelor toamna și până reîncepe în anul următor. Este multă muncă, dar sunt lucrări care nu au un termen fix, nu sunt contra cronometru. Plantele de mur care au produs deja trebuie îndepărtate, rezultând o cantitate foarte mare de crengi uscate care trebuie manipulate. Lăstarii noi trebuie și ei toaletati, scurtați și legați. Pe parcursul anului trebuie săpat, pus îngrășământ și tunsă iarba dintre randurile de mur. Apoi, în timpul culesului totul este contra cronometru și mai este nevoie de ajutor pentru cules, ambalat, livrat și gestionat și supravegheat persoanele care vin să-și culeaga murele.

„Cea mai bună soluție este ca murele să ajungă cât mai repede la consumator”

G4Food: Cum valorificați producția? Ce fel de clienți aveți și cum vă promovați fructele?

Carmen Mitu: Problema cea mai mare este că murele sunt foarte perisabile, iar ale noastre în mod special, pentru că ne ambiționăm (în primul rând pentru sănătatea noastră) să nu folosim nici un fel de chimicale în curtea noastră. Murele noastre pot fi păstrate maxim două zile în frigider. Concluzia este că murele trebuie să ajungă foarte repede la consumator. La lanțurile comerciale trebuie să ajungă într-un depozit central și apoi în magazin, ceea ce înseamnă un drum prea lung pentru murele netratate chimic.

foto: g4food.ro

Singura firmă – pe care am gasit-o noi, poate mai sunt și altele – care preia produse de la micii producători este Carrefour. Murele ajung repede de la noi în vitrinele frigorifice, am lucrat și noi cu Carrefour, dar din păcate prețul de achizitie nu este atractiv. Cea mai buna solutie ca murele să ajungă cât mai repede la consumator este principiul “culege singur”. Consumatorul își alege ce-i place, cat are nevoie, mănâncă mure în timpul culesului și vede cum arată cele mai gustoase mure. Fiind în curtea noastră, consumatorii beneficiază de umbră în foisor, toaletă și o curte mare cu un peisaj relaxant. Cei care vin la cules spun că le place la noi în curte.
Cei mai mulți vizitatori vin cu copii pentru experiența de a culege mure. Clienții sunt în general persoane care sunt preocupate de alimentația sănătoasă și le place să petreacă timp în natură.

foto: g4food.ro

Mai avem încă o soluție foarte bună: romo.ro, un sistem prin care produsele ajung direct la consumator în ziua în care au fost culese. Clienții de la ROMO sunt preocupați de alimentația sănătoasă, dar sunt foarte ocupați și doresc să primească murele gata culese. Iar murele noastre, de la Curtea cu mure, sunt promovate doar pe Facebook.

Partea mai puțin vizibilă a acestui tip de activitate

G4Food: Care este partea cea mai frumoasă, dar și cea mai puțin plăcută a acestui tip de
activitate?

Carmen Mitu: Partea frumoasă este că te bucuri de gustul bun al fructelor și stai de vorbă cu oameni frumoși care vin la cules de mure. Partea mai puțin plăcută este munca multă; probabil că dacă ar trebui să plătești pe cineva pentru toate lucrările, rezultatul financiar ar fi negativ.

foto: g4food.ro

G4Food: Care sunt planurile de viitor la Curtea cu mure?

Carmen Mitu: Planurile noastre de viitor sunt să menținem planțatia de mure cât mai mult timp și să atragem cât mai mulți clienți care să se bucure de murele noastre și de curtea noastră.

G4Food: Ce ați recomanda altcuiva care are intenția să creeze ceva similar?

Pentru noi această mică afacere este un venit suplimentar pe lângă pensie și un mod de a ne menține în formă prin munca fizică. Pentru a putea trăi din asta ar trebui o suprafață mult mai mare, și probabil atunci nu s-ar mai putea fără chimizare.

foto: g4food.ro

Acum, că sezonul murelor s-a încheiat și toamna începe să își arate semnele, peste Curtea cu mure a rămas să vegheze, nostalgică și discretă, lavanda de septembrie.

foto: g4food.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *