Berarii României: Agricultorii au nevoie de un sprijin cuplat de 200 de euro/ha la orzul de bere, pentru a trece de la pierdere la profit

orz Sursa foto: polskieziarno.com

Introducerea unui sprijin cuplat de 200 de euro/hectar ar transforma cultura orzului de bere în România într-una profitabilă, cu efecte economico – sociale pozitive în zonele rurale şi în sectorul agroalimentar, consideră Asociaţia Berarii României.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Organizaţia citează, într-un comunicat, un studiu realizat de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală (ICEADR), potrivit căruia cultura de hamei este eficientă din punct de vedere economic, însă costurile crescute de înfiinţare a plantaţiilor descurajează creşterea suprafeţelor, transmite Agerpres.

Asociaţia semnalează că, în prezent, cererea de materii prime agricole pentru bere este de două ori mai mare decât cantităţile livrate de agricultorii români iar acest lucru creează o oportunitate semnificativă de extindere şi dezvoltare a acestor culturi la nivel local. Astfel, în timp ce hameiul are o capacitate bună de autofinanţare şi de generare a capitalului, orzul de bere nu înregistrează aceleaşi performanţe. În acest sens, sprijinirea fermierilor pentru extinderea culturilor ar securiza aprovizionarea şi ar dezvolta un lanţ de producţie integrat, de la agricultură la produsul finit, precizează sursa citată.

“Producţia de bere din România este strâns legată de agricultura locală, care reprezintă prima sursă de materii prime. Dezvoltarea unor culturi rentabile securizează nu doar sectorul, ci oferă oportunităţi pentru fermierii români, pentru procesatori, pentru tot lanţul valoric. În cei douăzeci de ani de Berarii României, dialogul cu Ministerul Agriculturii a fost constant şi mereu în direcţia unor măsuri cu rezultate concrete pentru fermieri. Studiul ICEADR aduce la zi date importante privind cultura materiilor prime necesare berii. Obiectivul producătorilor este ca acestea să fie disponibile în România şi la o calitate ridicată”, a declarat Constantin Bratu, director general Berarii României, în comunicat.

Potrivit studiului, în anul agricol 2024/2025, niciuna dintre culturile de orz de bere nu este profitabilă în România. Sprijinul financiar din prezent, de 219 euro/hectar, nu acoperă costurile fermierilor, iar ratele de rentabilitate sunt negative pentru toate variantele de orz analizate. În varianta acordării sprijinului cuplat, rentabilitatea culturilor ar putea creşte de la pragurile negative din prezent – situate între -25% şi -21% în funcţie de tipul de cultură – până la niveluri de 7,7% – 17,8% pentru aceleaşi culturi.

“Ministerul Agriculturii dialoghează permanent cu fermierii, cu procesatorii de materii prime agricole şi cu sectoarele care le folosesc în producţie. Împreună cu Berarii României încercăm să identificăm soluţii care să încurajeze cultivatorii locali în extinderea suprafeţelor cu orz de bere şi hamei. Obiectivul nostru comun este ca producătorii de bere din România să poată achiziţiona mai multă materie primă de provenienţă locală şi, în acest fel, să reducem importurile pentru aceste două tipuri de culturi. În prezent, există fonduri europene separate în cadrul intervenţiei DR-17 adresate cultivatorilor de hamei şi celor de struguri de masă. De asemenea, sunt în pregătire ghidurile solicitantului”, a arătat Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

În privinţa hameiului, studiul arată că resursele financiare alocate generează nu doar recuperarea integrală a investiţiei, ci şi un profit net cumulativ care depăşeşte valoarea ei. Însă costurile totale pentru înfiinţarea unui hectar de plantaţie de hamei depăşesc 13.000 de euro/hectar iar aceasta ar fi o posibilă explicaţie a faptului că suprafeţele cultivate în prezent nu depăşesc 300 de hectare, faţă de 2.000 de hectare în 1994. Măsura propusă constă într-o schemă “de minimis”, respectiv ajutor financiar direct cultivatorilor de hamei.

“Creşterea suprafeţelor cultivate cu orz de bere şi hamei în România înseamnă cantităţi mai mari de materii prime agricole procesate local, utilizate mai departe de fabricile din ţară. Adică valoare adăugată crescută pentru economia românească”, a transmis Ionel Ciunt, preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

Studiul realizat de ICEADR la solicitarea Berarii României analizează culturile de orz, orzoaică de bere şi hamei în România. Analiza evidenţiază importanţa lor strategică pentru industria berii şi potenţialul de dezvoltare agricolă la nivel naţional. Studiul îşi propune să ofere o imagine a stării actuale a acestor culturi; identifică provocările, oportunităţile şi soluţiile pentru a stimula producţia internă şi a reduce dependenţa de importuri.
Studiul a fost lansat în cadrul unei dezbateri organizate marţi, cu sprijinul Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor şi a Ministerului Agriculturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *