Cercetările realizate de Cornell University Food and Brand Lab au arătat că, atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă, o reamenajare a bucătăriei poate face o mare diferență, potrivit bbc.co.uk.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii atrag atenția asupra fenomenului: „mâncatul fără să ne dăm seama”
Cei mai mulți dintre noi suntem vinovați de ceea ce dr. Brian Wansink, de la Universitatea Cornell, a numit „mâncatul fără să ne dăm seama” (mindless eating). Nu ne gândim cu adevărat la ce mâncăm, nu acordăm atenție cantităților pe care le consumăm și, atunci când trebuie să luăm decizii legate de mâncare, de fapt suntem foarte comozi. Alegem, de obicei, varianta cea mai ușoară – care, de cele mai multe ori, este și cea mai nesănătoasă. Totuși, puțină reorganizare în bucătărie ne poate ajuta să evităm slăbiciunile de moment și să ne menținem obiectivele legate de alimentația sănătoasă.
Câteva dintre regulile de aur ale reamenajării bucătăriei, astfel încât să stimuleze mâncatul sănătos și să ajute la slăbit
- Păstrează toate alimentele ascunse, cu excepția fructelor – Cercetările au arătat că persoanele care țin la vedere, pe blatul din bucătărie, alimente precum biscuiți, chipsuri, dulciuri sau chiar cereal, au un risc mai mare de a fi supraponderale. Păstrarea gustărilor nesănătoase în afara câmpului vizual este cea mai bună metodă de a le ține și „în afara minții” și, implicit, ne poate ajuta să slăbim.
- Rearanjează dulapurile astfel încât opțiunile sănătoase să fie primele la vedere – Când deschidem un dulap, suntem de trei ori mai predispuși să alegem primul aliment pe care îl vedem, decât pe al cincilea, de exemplu. Așadar, când despachetezi cumpărăturile, așază mai întâi alimentele sănătoase. La fel, fă legumele mai vizibile în frigider, mutându-le din sertarul de jos în zona care “îți sare” în ochi.
- Evită distragerile în timpul mesei – Dacă citim, lucrăm sau ne uităm la TV în timp ce mâncăm, vom continua să mâncăm fără să ne dăm seama.
- Lasă vasele cu mâncare în bucătărie, nu le aduce pe masa de sufragerie – Suntem atât de comozi, încât dacă trebuie să ne ridicăm și să mergem până în bucătărie pentru o a doua porție, e mult mai puțin probabil să o facem! De fapt, această simplă schimbare ne-ar putea ajuta să mâncăm cu 20% mai puțin la cină.
Cheia tuturor acestor idei este că transformă comoditatea și „automatismul” nostru legat de mâncare într-un avantaj, făcând ca alegerea sănătoasă să fie și cea mai ușoară.
