Editura GastroArt anunță lansarea unui nou titlu din colecția dedicată gastronomiei românești. Sărut-mâna pentru masă! Carte de(spre) bucate de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir este rezumatul cercetării pe teren, în biblioteci și arhive a alimentației românești ca sumă a microidentităților regionale și etnice din ultimele câteva secole. Proiectul a fost posibil datorită susținerii Carrefour România.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Povești despre mâncare și zeci de rețete testate
Cele două volume reunesc, în cele peste 800 de pagini, o selecție bogată de practici, credințe, obiceiuri și rețete, mărturii și amintiri despre expresiile căpătate de mâncare în contextul sărbătorilor religioase, comunitare și de familie din toate regiunile și de la toate etniile conlocuitoare de secole. Lor li se adaugă un capitol special dedicat Moldovei de peste Prut. Cărțile conțin zeci de rețete testate de autori în ultimii ani, parte dintre ele ilustrate și explicate pas cu pas și pot fi precomandate de aici https://carturesti.ro/carte/sarut-mana-pentru-masa-volumele-i-ii-4730011364?p=1 .
Volumele oferă o radiografie detaliată a bucătăriei tradiționale, atrag atenția asupra unor obiceiuri sau rețete pierdute, subliniază tradiții culinare, iar o lectură atentă dezvăluie schimbul de practici între regiuni și etnii. Cartea este recomandată atât pasionaților de gastronomie, etnografie, antropologie cât și profesioniștilor din industria de profil interesați de patrimoniul gastronomic tradițional. Studiul demonstrează bogăția de rețete și practici culinare multiculturale, un tezaur pierdut după standardizarea rețetarului tradițional din perioada comunistă.
Cine sunt autorii
Cei doi autori se află la al doilea proiect editorial culinar scris la patru mâini, după ce în 2022 au colaborat la volumul Dulce Românie, o istorie a deserturilor de la noi. Separat au mai publicat Ce e nou în Noua Bucătărie Românească (Adriana Sohodoleanu, 2023), Curatorul de zacuscă și Colecționarul de sarmale și alte povestiri gastronomice românești (Cosmin Dragomir, 2021, 2023).
Adriana Sohodoleanu este teoretician al gastronomiei și cercetătoare în domeniul studiilor alimentare, cu un doctorat în sociologie axat pe Noua Bucătărie Romanească. Este autoare de eseuri și articole științifice, coautoare, alături de Cosmin Dragomir, a volumului Dulce Romanie, o istorie a deserturilor de la noi (2022), și autoare a cărții Ce e nou in Noua Bucătărie Romanească (Gastroart, 2023). Vorbește săptămânal la Radio România Cultural despre mâncare ca formă de „cultură la farfurie” și, de peste un deceniu, studiază legăturile dintre hrană și societate, evidențiind patrimoniul culinar și relația acestuia cu contextul socio-cultural și politic mai larg.
Cosmin Dragomir este jurnalist și editor de gastronomie, organizator a zeci de evenimente dedicate bucătăriei românești, coinițiator al Legii Ziua Națională a Gastronomiei și Vinurilor din România. A publicat Curatorul de zacuscă (2021), Colecționarul de sarmale și alte povestiri gastronomice (2023) și este coautor al volumului Dulce Romanie, o istorie a deserturilor de la noi (2022, alături de Adriana Sohodoleanu
Ce spun despre noua apariție specialiștii români în gastronomie
“Sărut-mâna pentru masă explorează diversitatea culinară multietnică, prea adesea tratată reductiv, de mâncăruri, tehnici și obiceiuri legate de hrană culese de etnografi, de antropologi și, mai nou, de influencerii din social-media pasionați de cultura gastronomică din toate zonele țării, într-o carte ușor de urmărit și înțeles de către publicul interesat de gastronomie, dar mai puțin obișnuit cu formatele rigide și, de multe ori, anoste ale cercetărilor istorice și etnografice care au stat la baza acestei cercetării. Meritul său principal este că reușește să aducă la lumină material original, preluat din surse obscure greu accesibile altfel, și să pună în două volume memorabile nu doar ceea ce ar ocupa un întreg corp de bibliotecă, dar care altfel ar fi citit doar de o mână de etnografi”, Mona Petre
“Sărut-mâna pentru masă reprezintă o incursiune autentică în universul culinar tradițional (dar și contemporan!), îmbinând rețete străvechi și moderne cu obiceiuri ritualice din toate colțurile țării. De la colivele și cozonacii din Moldova până la păsatul din Maramureș, la papricașul, afumăturile și prăjiturile din Transilvania, la pita de Pecica din Crișana sau la tocanele cu hribi din Bucovina ori la vioaiele mâncăruri usturoiate din Oltenia, dar și la copturile elaborate din Dobrogea, volumul redă savoarea bucătăriei românești în contextul sărbătorilor și al tradițiilor locale. Fiecare capitol este însoțit de rețete, de povești și ritualuri care reflectă identitatea culturală a regiunii respective, ținând cont de influențele istorice care, de-a lungul secolelor, au dat naștere acestei diversități fabuloase”. Oana Igrețiu
“Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir s-au angajat la această muncă uriașă (nu vreau să spun „titanică”, pentru că s-ar putea ca, după această carte, care va fi un hit, să vrea să scrie una și mai cuprinzătoare) de descoperire, catalogare și testare a bucătăriei noastre. Și folosesc cu răspundere și bucurie acest „noastre”, care înglobează regiunile României cu obiceiurile, tradițiile, locuitorii de diverse etnii. Iată, cu această carte e atins un nou prag în drumul spre redobândirea mândriei culinare naționale”. Adrian Hădean
“În 1962 s-a publicat în România Rețetarul General, care a fost impus ca normă în toate unitățile de alimentație publică din țară. Consecința a fost intrarea treptată în uitare a bucătăriilor regionale și etnice, un veritabil patrimoniu de cultură gastronomică, de o mare diversitate. Cartea Adrianei Sohodoleanu și a lui Cosmin Dragomir se apleacă asupra acestui patrimoniu, cu răbdare și respect, oferind cititorului o imagine despre bucatele și obiceiurile din diversele regiuni și ale țării. Un demers antropologic, dar și o invitație la a descoperi toate aceste bogății, la ele acasă”. Laura Laurențiu
“Autorii acestui volum temerar și integrator ne invită într-o călătorie prin universul alimentar al comunităților istorice de pe teritoriul României, dar nu numai, multistratificat din punct de vedere etno-cultural și diversificat la nivel regional sau local. Nu ne rămâne decât să savurăm mental gusturile, texturile, aromele preparatelor cotidiene și ceremoniale, cunoscându-le mai bine semnificațiile și descoperindu-i totodată pe cei care, deși poate că sunt diferiți prin habitudini, religie, tradiții sau limbă, formează o națiune… cu mult bun-gust”. Alexandru Chiselev
“În această carte, Adriana și Cosmin arată exact ceea ce credem și noi: că mâncarea nu este doar hrană, ci o legătură între oameni, o valoare culturală și o moștenire. Multiculturalitatea specifică tuturor regiunilor țării se reflectă clar în aceste pagini, oferind volumului o valoare și mai mare. Recomand această carte tuturor – nu doar ca pe o simplă carte de bucate, ci ca pe un adevărat tezaur cultural, de care avem mare nevoie, pentru că moștenirea noastră merită să fie păstrată și prețuită cu grijă”, Adorjan Trucza
“De curând mi s-a întâmplat să descopăr, la o aniversară, sarmalele în foi de hrean. Le pregătise minunata artistă care e Victoria Zidaru, ca o prelungire, mi-am zis, a lucrărilor ei cu fân aromitor și pânze vechi din Bucovina. N-am întrebat-o atunci dacă rețeta are vreo tradiție, convins fiind că da și că originea ideii trebuie să consune cu împrejurimile Litenilor ei natali. Aflu însă acum, din cartea semnată de Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir, că soiul ăsta de mâncare are un echivalent în secuime, pe numele lui töltike tormalevélben. Și realizez astfel în ce măsură lumile gustului comunică între ele, în ce grad bucătăria noastră e și sârbească, și romă, și lipovenească, și macedoneană, și franțuzească, și tătară, iar aceasta în primul rând datorită comunităților care s-au fixat în câte o regiune (sau mai multe) din România de azi. Ceea ce face din Sărut-mâna pentru masă un splendid exercițiu de comparatism culinar, o cercetare de antropologie și, deloc surprinzător, o instalație de felul celor din muzeele de artă contemporană, care impresionează, împinge la reflecție și încântă pur și simplu tridimensional”, Cosmin Ciotloș
“Iubesc poveștile despre mâncare! Sărut-mâna pentru masă este o carte cu foarte multe povești despre mâncare, o carte mare, o carte grea, și la propriu, și la figurat! Era imposibil să nu apară această carte la ce bogăție de „povești” din bucătărie avem. Sunt convins că este primul volum dintr-o serie de, cel puțin, zece. „Sărut-mâna pentru masă, c-a fost bună și gustoasă și bucătăreasa frumoasă!” Cine dintre noi nu știe această poezioară? Sărut-mâna pentru carte, Adriana Sohodoleanu și Cosmin Dragomir!”, Mircea Groza