Un nou studiu a descoperit o cantitate alarmantă de substanțe chimice în mărcile tale preferate de cafea/ Cu toate acestea, cafeaua este semnificativ mai sigură decât alte produse alimentare

Ce chimicale poate contine cafeaua Sursa foto: Pexels

Un studiu nou, realizat de Clean Label Project, pe mai mult de 50 de tipuri de cafea a descoperit AMPA (un produs secundar al glifosatului – un erbicid puternic) în fiecare probă, inclusiv în cele organice, potrivit delish.com.
Nivelurile de contaminanți au variat în funcție de tipul de ambalaj, nivelul de prăjire și regiunea de proveniență.
Experții recomandă alegerea mărcilor care testează pentru contaminanți sau care dețin certificări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Dacă te bazezi pe gustul amar și fierbinte al cafelei pentru a începe ziua, nu ești singur —-un miliard de oameni consumă cafea zilnic în întreaga lume. Dar un nou studiu realizat de Clean Label Project s-ar putea să te facă să îți reanalizezi ceașca de cafea.

Conform studiului, care a testat peste 50 de produse de cafea de la 45 dintre cele mai vândute mărci din SUA, multe opțiuni populare conțineau niveluri îngrijorătoare de contaminanți, inclusiv AMPA – un posibil produs secundar periculos al glifosatului. Glifosatul, pentru cei care nu sunt familiarizați, a fost asociat cu numeroase efecte negative asupra sănătății (mai multe despre asta mai jos). Îngrijorător este faptul că AMPA a fost găsit în fiecare probă organică testată – deși utilizarea glifosatului este interzisă în agricultura ecologică. Studiul a mai descoperit că tipul de ambalaj, nivelul de prăjire și regiunea unde a fost cultivată cafeaua pot influența nivelul contaminanților din produsul final.

Ce a descoperit, de fapt, studiul referitor la substanțele chimice din cafea?

Pe lângă faptul că AMPA a fost prezent în toate probele, cercetătorii au constatat că sortimentele de cafea la conservă aveau niveluri semnificativ mai ridicate de acrilamidă și ftalați. De asemenea, s-a observat că sortimentele de cafea prăjită mediu conțineau mai mulți contaminanți decât variantele prăjite ușor sau intens. În general, cafelele organice au avut rezultate mai bune decât cele convenționale. Cafeaua cultivată în Africa a avut cele mai bune rezultate în privința metalelor grele, în timp ce cafeaua din Hawaii a avut cele mai ridicate niveluri – probabil din cauza solului vulcanic.

Ce efecte au aceste substanțe chimice din cafea?

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina efectele exacte ale AMPA, există multe date despre glifosat. Potrivit lui Molly Hamilton, director executiv al Clean Label Project, glifosatul a fost asociat cu cancer, inflamații ale ficatului și tulburări metabolice. Alte preocupări includ disfuncții endocrine, efecte asupra sistemului imunitar și posibile afecțiuni neurodegenerative.
„Deși AMPA – reziduul format prin descompunerea glifosatului – a primit mai puțină atenție, cercetările sugerează că ar putea avea riscuri similare pentru sănătate,” a declarat Hamilton. Un mic studiu efectuat asupra unor femei aflate la menopauză a indicat o posibilă legătură între nivelurile ridicate de AMPA în urină și un risc crescut de cancer mamar.

Metalele grele, care apar în mod natural în mediu, pot cauza diverse probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de cancer, afecțiuni ale ficatului, rinichilor, sistemului nervos și funcției cognitive. Toate probele testate au conținut metale grele, dar nivelurile s-au aflat sub limitele impuse de UE.

Ftalații – deseori introduși prin ambalaje precum conserve sau capsule de cafea – sunt asociați cu astm, alergii, cancer și probleme de învățare, atenție și comportament la copii, din cauza efectelor de perturbare hormonală.

Acrilamida apare în urma gătitului la temperaturi înalte – nu este un contaminant de mediu. Multe cafele ieftine sunt prăjite la temperaturi mai mari, ceea ce crește nivelul de acrilamidă, conform studiului. Aceasta a fost legată de cancer, probleme reproductive și afectarea sistemului nervos.

Ce pot face consumatorii de cafea pentru a-și reduce expunerea la substanțe chimice?

Pe lângă alegerea unor mărci certificate de Clean Label Project, precum Love Grown Coffee, poți verifica dacă brandurile tale preferate testează pentru contaminanți – și ce tipuri de teste fac.
„Implică-te activ în procesul de producție alimentară, contactând factorii de decizie politică și militând pentru eliminarea substanțelor chimice toxice din agricultură”, recomandă Hamilton.

Agricultura regenerativă este calea clară spre un viitor mai bun pentru noi toți, deoarece acest tip de agricultură promovează un ecosistem sănătos și functional.

Cafeaua care conține cofeină, una dintre cele mai…curate

Clean Label Project a constatat că sortimentele de cafea care conțin cofeină sunt unele dintre cele mai curate categorii de alimente și băuturi testate de ei.
„Deși cafeaua este relativ curată, rezultatele arată că anumite tipuri de ambalaj și prăjire oferă o ceașcă de cafea mai sigură, fără griji,” afirmă studiul. Deși cafeaua ta nu este 100% lipsită de contaminanți, în comparație cu multe alte produse alimentare populare, este semnificativ mai sigură.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *