Include acest nutrient in dieta copiilor pentru a preveni miopia/ Aproape un sfert dintre copii prezintă probleme oculare

Somonul ajuta in prevenirea miopiei la copii Foto: Dreamstime

O dietă bogată în acizi grași omega-3, prezenți mai ales în uleiurile de pește, poate ajuta la prevenirea dezvoltării miopiei la copii, în timp ce un aport ridicat de grăsimi saturate, care se găsesc în produse precum uleiul de palmier și alimentele ultraprocesate, poate crește riscul de a dezvolta această problemă oculară, potrivit unui studiu publicat în revista British Journal of Ophthalmology.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Prevalența mondială a miopiei este în creștere, în special în Asia de Est, și se estimează că aproximativ jumătate din populația lumii va fi mioapă până în 2050, subliniază cercetătorii, citați de ABC.

Petrecerea unui timp excesiv în fața ecranelor și prea puțin timp în aer liber, precum și o susceptibilitate ereditară, sunt câțiva dintre factorii de risc, explică aceștia.

Se crede că acizii grași polinesaturați omega-3, care pot fi obținuți doar prin dietă, îmbunătățesc sau previn diverse afecțiuni oculare cronice, cum ar fi uscăciunea oculară și degenerescența maculară asociată vârstei. Totuși, nu este clar dacă pot ajuta la prevenirea miopiei, întrucât studiile de până acum au fost experimentale și nu au inclus subiecți umani.

Pentru a aprofunda acest aspect, cercetătorii au studiat 1.005 copii chinezi cu vârste între 6 și 8 ani, selectați aleatoriu din cadrul Studiului Oftalmologic Infantil din Hong Kong, care urmărește dezvoltarea bolilor oculare și posibilii factori de risc.

Vederea copiilor și dieta lor obișnuită au fost evaluate printr-un chestionar de frecvență alimentară completat cu ajutorul părinților. Acesta a inclus 280 de alimente clasificate în 10 grupuri: pâine/cereale/paste/orez/tăiței; legume și leguminoase; fructe; carne; pește; ouă; lapte și produse lactate; băuturi; dim sum/snacksuri/grăsimi/uleiuri; și supe.

Apoi au fost calculate aporturile de energie, carbohidrați, proteine, grăsimi totale, grăsimi saturate, grăsimi mononesaturate, omega-3, colesterol, fier, calciu, vitaminele A și C, fibre, amidon, zahăr și alți nutrienți, în funcție de răspunsurile chestionarului.

De asemenea, s-a ținut cont de timpul petrecut de copii în aer liber, la activități de recreere și sport, citit și scris, precum și în fața ecranelor, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

Aproximativ un sfert dintre copii (27,5%) prezentau miopie. Un aport mai mare de acizi grași omega-3 s-a asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta miopie.

Lungimea axială (măsura ochiului de la cornee, în față, până la retină, în spate, și un indicator al progresiei miopiei) a fost mai mare la 25% dintre copiii cu cel mai scăzut aport de acizi grași omega-3, după ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, greutatea (IMC), timpul petrecut la activități de aproape și în aer liber, precum și miopia părinților.

Această lungime a fost mai mică la 25% dintre copiii cu cel mai mare aport de omega-3. În mod similar, echivalentul sferic cicloplegic (EE), care măsoară eroarea de refracție, adică gradul de miopie, a fost mai mare la cei cu aport scăzut de omega-3 și mai mic la cei cu aport ridicat.

Totuși, aceste rezultate au fost inversate în cazul celor 25% dintre copii care consumau cele mai mari cantități de grăsimi saturate, comparativ cu 25% dintre cei cu cel mai mic aport. Niciun alt nutrient nu s-a asociat cu miopia.

Acesta este un studiu observațional și, prin urmare, nu poate stabili factori cauzali sau temporali. Cercetătorii recunosc că chestionarele de frecvență alimentară se bazează pe memorie și oferă doar o imagine de moment a dietei. Nu a existat nici o confirmare obiectivă a aportului nutrițional prin analize de sânge.

Prevalența miopiei în Hong Kong se numără și ea printre cele mai ridicate din lume. Rămâne de verificat dacă aceste constatări pot fi aplicate și altor grupuri etnice, cu stiluri de viață diferite și cu rate mai mici de miopie, adaugă cercetătorii.

Aceștia sugerează însă că acizii grași omega-3 ar putea suprima miopia prin creșterea fluxului sanguin la nivelul coroidei, un strat vascular al ochiului responsabil de transportul nutrienților și oxigenului, prevenind astfel hipoxia sclerală (deficiența de oxigen din partea albă a ochiului, factor cheie în dezvoltarea miopiei).

„Acest studiu oferă dovezi umane că un aport mai mare de acizi grași omega-3 se asociază cu o lungime axială mai scurtă și o refracție miópică mai redusă, evidențiind omega-3 ca un posibil factor dietetic protector împotriva dezvoltării miopiei”, concluzionează autorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *