Probabil păstrezi maioneza prea mult timp?/ Iată câteva criterii după care, potrivit unei nutriționiste, poți verifica dacă maioneza ta mai este bună pentru consum

Cum pastrezi corect maioneza si cum iti dai seama ca e alterata Sursa foto: Pexels

Când vine vorba de aprovizionarea cămării și frigiderului pentru toate rețetele tale preferate de vară, un borcan de maioneză va fi, cel mai probabil, pe listă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acest condiment gros și cremos, obținut prin emulsificarea gălbenușurilor de ou, a uleiului și a unui acid precum oțetul sau sucul de lămâie, este un ingredient esențial în garnituri clasice pentru grătar, precum salata coleslaw cremoasă, salata de cartofi și cea de broccoli, dar și în sosuri precum ranch-ul de casă sau aperitive de petrecere ca ouăle umplute.

Fie că folosești maioneza pentru o salată de pui clasică sau pentru a unge pâinea înainte de a face un sandwich cald cu brânză, poate te întrebi de ce maioneza are o reputație proastă în ceea ce privește îmbolnăvirile alimentare.

Potrivit specialiștilor, totuși, alte ingrediente sunt, de obicei, de vină, deoarece acidul din maioneză (precum oțetul sau sucul de lămâie) tinde să prevină dezvoltarea bacteriilor, potrivit bhg.com. Cu toate acestea, există câteva reguli importante de urmat atunci când vine vorba de păstrarea și folosirea maionezei.

Cât timp rezistă maioneza în frigider?

Ambele experte sunt de acord: maioneza cumpărată din magazin poate fi păstrată în frigider aproximativ două luni după deschidere. Newman recomandă verificarea semnelor de alterare, cum ar fi mirosul înțepător sau decolorarea. În ceea ce privește maioneza făcută în casă, termenul de valabilitate este mult mai scurt — doar aproximativ o săptămână în frigider.

“Maioneza de casă poate fi făcută cu ouă crude și, adesea, nu conține conservanții care se găsesc în versiunile din comerț. Prin urmare, se recomandă păstrarea ei în frigider și folosirea în termen de patru zile de la preparare,” spune nutriționista Taylor McClelland Newman.

Cum să păstrezi corect maioneza

Păstrează borcanul de maioneză bun cât mai mult timp posibil, urmând regulile corecte de depozitare. Maioneza nedeschisă poate fi ținută într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămara, până când o deschizi.

După deschidere, Newman recomandă păstrarea maionezei în frigider la o temperatură de circa 4°C sau mai mică. În aceste condiții, maioneza va rezista de obicei circa două luni sau până la data expirării înscrisă pe ambalaj.

“A venit vara și, cum petrecerile și grătarele în aer liber sunt mai frecvente, este important să ții cont de siguranța alimentară când vine vorba de maioneză. Dacă ești în interior sau la temperaturi sub 90°F (aprox. 32°C), maioneza poate sta afară până la două ore. Dacă temperatura depășește 90°F, timpul se reduce la doar o oră,” spune Newman.

Semne de alterare ale maionezei

Când ai dubii, mai bine aruncă maioneza. Mai ales dacă borcanul tău de maioneză arată oricare dintre semnele clasice ale alterării. Newman recomandă să fii atent(ă) la următoarele indicii:

  • Schimbări de culoare
  • Miros acru
  • Semne vizibile de mucegai
  • Modificări ale texturii, cum ar fi grunjozitate sau separare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *