Cafeaua, băutura noastră de fiecare dimineață, ar putea fi elixirul menținerii tinereții și sănătății. Asta dacă ești o persoană fără boli care să interzică acest lucru.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
„Femeile care au băut una până la trei cești de cafea cu cofeină pe zi în jurul vârstei de 50 de ani au avut șanse mai mari să ajungă la o vârstă înaintată fără boli cronice majore și cu o sănătate cognitivă, fizică și mentală bună,” a declarat autoarea principală a studiului, Dr. Sara Mahdavi, profesoară asociată la Facultatea de Medicină și Departamentul de Științe Nutriționale al Universității din Toronto.
Cercetătorii au analizat datele alimentare a peste 47.000 de femei care au participat la Studiul Asistentelor Medicale („Nurses’ Health Study”), conform cercetării prezentate la întâlnirea anuală a Societății Americane pentru Nutriție din Orlando, potrivit edition.cnn.com.
Beți cafea cu cofeină, nu orice băutură care conține cofeină
Femeile incluse în studiu au fost chestionate când se aflau la vârsta mijlocie și monitorizate timp de 30 de ani, pentru a se analiza rata de mortalitate și apariția bolilor.
„În acest studiu, am descoperit că un consum moderat de cafea cu cofeină, în perioada mijlocie a vieții, a fost asociat cu o probabilitate mai mare de îmbătrânire sănătoasă după 30 de ani,” a spus Mahdavi.
Efectele au fost observate în mod specific în cazul cafelei cu cofeină. Nu a fost găsită aceeași legătură pentru ceai sau cafea decofeinizată – ba mai mult, consumul mai mare de băuturi răcoritoare cu cofeină (precum cola) a fost asociat cu o șansă mai mică de îmbătrânire sănătoasă.
„Acest lucru sugerează că în special cafeaua are efecte benefice sau de protecție asupra sănătății. Așa cum indică și alte studii, cafeaua pare să aibă beneficii specifice comparativ cu alte băuturi cofeinizate,” a spus dr. David Kao, profesor asociat la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Colorado Anschutz Medical School.
Maximum trei cafele pe zi ar putea menține o mai bună funcție cognitivă
Conform studiului, consumul zilnic de una până la trei cești de cafea a fost asociat cu o incidență mai scăzută a bolilor și o funcție cognitivă mai bună la vârste înaintate.
Legătura dintre cafea și îmbătrânirea sănătoasă nu este surprinzătoare – este în linie cu cercetări anterioare, a adăugat dr. Kao.
Consumul moderat de cafea a fost anterior asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice precum diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare.
Ar trebui să începi să bei cafea?
Asta înseamnă că ar trebui să începi să bei cafea dacă nu o faci deja? Nu neapărat, spune Mahdavi.
„Cafeaua poate sprijini longevitatea, dar nu este o rețetă universală – mai ales pentru femei. Schimbările hormonale influențează modul în care cofeina este metabolizată, deci beneficiile depind de moment, biologie și sănătatea individuală,” a explicat ea.
Estrogenul inhibă o enzimă hepatică esențială pentru descompunerea cofeinei, ceea ce înseamnă că aceasta poate rămâne mai mult timp în corpul unor persoane, mai ales în perioade de tranziție hormonală precum menopauza, sarcina sau în timpul utilizării contraceptivelor orale, a adăugat Mahdavi.
Perioada mijlocie a vieții, analizată în acest studiu, este caracterizată de astfel de schimbări hormonale și metabolice la femei.
„Consumul moderat de cafea cu cofeină – de obicei una până la trei cești pe zi – poate face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru mulți adulți. Totuși, aceasta nu trebuie considerată o recomandare general valabilă pentru ca toată lumea să înceapă sau să crească consumul de cafea în speranța de a trăi mai mult,” a spus ea.
Cine ar trebui să fie atent la consumul de cafea?
Descoperirile sugerează că nu este neapărat nevoie ca oamenii să reducă consumul de cafea, de dragul îmbătrânirii sănătoase, a declarat Kao.
„Cafeaua este o parte importantă și pozitivă a vieții cotidiene în multe culturi din lume. Pentru mulți, vestea că una sau trei cești de cafea pe zi probabil nu sunt dăunătoare este una binevenită,” a spus dr. Kao.
Cu toate acestea, unii oameni trebuie să-și monitorizeze consumul de cafea – în special cei cu hipertensiune, boli de inimă, anxietate sau tulburări de somn, a precizat Dr. Lu Qi, profesor la Tulane University din New Orleans.
Dr. Lu Qi nu a fost implicat în acest studiu, dar a participat la o altă cercetare care a arătat că băutul cafelei dimineața are un impact mai bun asupra scăderii riscului de deces, decât consumul acesteia pe parcursul întregii zile.
Deși cafeaua poate fi un aspect plăcut al unui stil de viață sănătos, nu înlocuiește alte comportamente benefice, precum alimentația echilibrată, exercițiile fizice și un somn de calitate, a subliniat Mahdavi.
