Dacă ardeiul gras are un…pui de ardei crescut în interior mai este comestibil? / Iată ce se află în spatele acestui fenomen natural, care apare și la alte fructe și legume, și de ce le poți mânca fără griji

Ardeiul gras cu pui de ardei in interior este bun pentru consum Sursa foto: Pexels

Ardeii grași sunt ușor de cultivat și chiar mai ușor de gătit – îi poți coace, mura, adăuga în sosurile tale preferate sau pur și simplu savura cruzi într-un platou cu legume. Dar ți s-a întâmplat vreodată să tai un ardei gras și să găsești un alt ardei mai mic crescând în interiorul lui? Dacă da, nu ești singurul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Așadar, ce se întâmplă mai exact? Și este acel ardei bebeluș sigur pentru consum?

De ce crește un alt ardei în interiorul ardeiului gras?

Când un ardei gras dezvoltă un alt ardei în interior, acest proces se numește proliferare internă, care face parte dintr-un fenomen numit partenocarpie. Acesta este termenul științific pentru procesul în care un fruct se dezvoltă fără fertilizare, rezultând fructe fără semințe. Acest tip de creștere internă este complet normal și poate apărea și la roșii, pepene sau dovlecei, potrivit bhg.com.

„În majoritatea plantelor, polenizarea și fertilizarea sunt cele care declanșează creșterea fructului. Fără fertilizare, fructul de obicei încetează să se mai dezvolte și moare. Dar, în unele cazuri, fructul poate totuși să crească fără fertilizare—acesta se numește fruct partenocarpic. În cazul ardeiului gras, acest lucru se întâmplă pentru că pot forma structuri carpeloide, care sunt țesuturi ce imită semințele și ajută la dezvoltarea fructului”, explică nutriționista Jamie Baham.

Este sigur de mâncat ardeiul din interior?

Dacă ardeiul tău a format structuri carpeloide (adică un mini-ardei în interiorul lui), nu este nevoie să te alarmezi. Baham spune că ardeiul este complet sigur pentru consum. „Oamenii ar trebui să știe că acest lucru este perfect normal și probabil că deja consumă fructe și legume partenocarpice fără să își dea seama – gândește-te la pepenii verzi fără semințe sau castraveții fără semințe”, explică ea.

Mai mult, ardeii cu structuri carpeloide au, de obicei, același gust, așa că îi poți consuma liniștit cu hummus sau într-o rețetă preferată de salată ori sos. Ardeii grași nu pierd nici valoare nutrițională în urma proliferării interne. „Nu există nicio diferență cunoscută din punct de vedere nutrițional între ardeii partenocarpici și cei normali. Ei sunt în continuare o sursă delicioasă de vitamina C, un antioxidant puternic ce sprijină sistemul imunitar și sinteza de colagen”, spune Baham.

Semne că un ardei s-a stricat

Totuși, este important să urmezi recomandările corecte de depozitare și să te asiguri că ardeiul nu prezintă semne de alterare, indiferent dacă a dezvoltat sau nu structuri carpeloide. Baham recomandă să fii atent la următoarele semne de alterare, moment în care ardeii ar trebui aruncați:

  • Mucegai
  • Substanță lipicioasă sau alunecoasă
  • Ofilire
  • Decolorare
  • Miros acru, fermentat sau de mucegai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *