Curiozitate agri-food: Mango și fisticul sunt înrudiți botanic / Ambele fac parte din aceeași familie de plante, care include și anacardul (caju) și iedera otrăvitoare

Mango și fisticul sunt înrudite botanic FOTO: Colaj G4Food/Dreamstime/Julia Sudnitskaya/Viktarm

Deși par foarte diferite ca gust și aspect, mango și fisticul sunt, din punct de vedere botanic, înrudite. Ambele aparțin familiei Anacardiaceae, o familie de plante care include specii diverse, unele comestibile, altele toxice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Ce este familia Anacardiaceae?

Anacardiaceae este o familie de plante angiosperme (plante cu flori), care cuprinde aproximativ 80 de genuri și peste 860 de specii. Membrii acestei familii se găsesc în special în regiunile tropicale și subtropicale ale lumii.

Printre cei mai cunoscuți membri se numără:

  • Mangifera indica (mango)
  • Pistacia vera (fisticul)
  • Anacardium occidentale (anacardul sau caju)
  • Toxicodendron radicans (iedera otrăvitoare)

Ce au în comun aceste plante?

În ciuda diferențelor evidente de gust, textură sau utilizare, aceste plante:

  • Au caracteristici morfologice și genetice comune
  • Pot produce substanțe iritante (de exemplu, urushiol, regăsit în iedera otrăvitoare și, în cantități mici, și în coaja fructului de mango)
  • Se dezvoltă bine în climă caldă și au sisteme de adaptare similare

Reacții alergice încrucișate

Din cauza legăturii botanice, unele persoane care sunt sensibile la anacard sau iedera otrăvitoare pot avea reacții alergice și la coaja de mango, din cauza urushiolului. Acesta este un compus chimic care poate provoca dermatită de contact la persoane sensibile.

Deși fisticul și mango sunt înrudite, fisticul este o sămânță consumată ca nucile sau alunele, în timp ce mango este un fruct cărnos. Acest lucru arată cât de diversă poate fi o familie botanică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *