Salata de orez rece este un clasic al verii poate fi preparat în multe moduri surprinzătoare și creative, dincolo de combinația clasică ton, ouă fierte, mozzarella și legume. Mai jos câteva dintre variantele cele mai practicate de italieni.
Toate au în comun procedeul de bază: se fierbe orezul în apă cu sare adăugându-l când apa a ajuns la punctul de fierbere, la fel ca pastele. Se fierbe până când bobul s-a înmuiat complet dar este întreg. Se scurge, se clătește, se completează cu sare, piper și ulei, peste care se adaugă partea aromatică, în funcție de combinația aleasă. Ingredientele care se adaugă se taie cât mai mici, pentru o bună amalgamare și pentru ca aromele să se transfere cât mai bine în orezul neutru.
Salată de orez cu somon afumat și mazăre
Ingrediente pentru 4 porții
-
300 g orez (de preferat Basmati sau cu bob lung)
-
150 g somon afumat
-
100 g mazăre blansată, crudă sau congelată, sau fasole verde
-
100 g castraveți, tăiați cubulețe
-
sucul de la ½ lămâie
-
2 linguri ulei de măsline extravirgin
-
sare și piper după gust
-
semințe de susan pentru decor
Salată de orez cu piept de pui
Ingrediente pentru 4 porții
-
300 g orez (preferabil Basmati sau bob lung)
-
250 g piept de pui
-
1 ardei roșu și 1 ardei galben, copți sau sotați rapid în tigaie sau chiar cruzi tăiați cuburi mici
-
80 g măsline (preferabil kalamata)
-
150 g roșii cherry
-
2 linguri ulei de măsline extravirgin
-
sare, piper, oregano
-
frunze de busuioc proaspăt
Salată de orez vegană
Ingrediente pentru 4 porții
-
300 g orez (cu bob lung sau orez roșu/negru pentru un plus de culoare)
-
1 vânătă medie sotată rapid sub formă de cuburi mici
-
150 g năut fiert (din conservă sau gătit acasă)
-
150 g roșii cherry tăiate în patru
- 1 avocado tăiat cuburi mici
-
2 linguri migdale crude sau prăjite, tocate grosier
-
2-3 linguri ulei de măsline extravirgin
-
1 cățel de usturoi, zdrobit și amestecat cu uleiul
-
sare și piper după gust
-
frunze de busuioc proaspăt
Salată de orez cu pesto și mozzarella
Ingrediente pentru 4 porții
-
300 g orez (bob lung sau Basmati)
-
150 g pesto de busuioc
-
200 g mozzarella ciliegine sau mozzarella tăiată cuburi
-
200 g roșii cherry
-
2-3 linguri de ulei de măsline extravirgin
-
sare și piper după gust
-
frunze de busuioc proaspăt
Salată de orez fusion, în stil oriental
Ingrediente pentru 4 porții
-
300 g orez (ideal orez negru sau Basmati)
-
200 g ton crud marinat sub formă de cuburi în sos de soia cu suc de lămâie
-
1 mango bine copt, cuburi mici
-
150 g edamame (fierte, decojite)
-
50 g caju prăjit nesărat
-
2-3 linguri sos de soia
-
2 linguri ulei de susan (sau altul)
-
suc de la 1 lime
-
opțional: 100 g feta cuburi mici, pentru o notă sărată în plus
-
sare și piper după gust