5 vinuri românești au câștigat mari medalii de aur la VINARIUM, cel mai important concurs de profil din Europa de Est

vinuri, vinarium, concurs, vinuri romanesti Sursa foto: blurf | Dreamstime.com

În mai, la Ploiești, a avut loc cea de-a XXI-a ediție a VINARIUM, cel mai important concurs de profil din Europa de Est.

Cum a arătat în cifre această competiție: 1502 de probe din 26 de țări de la 239 de operatori, 39,3% din totalul probelor fiind din afara României. Vinurile au fost jurizate de 47 de experți, provenind din 18 țări: au fost acordate Mari Medalii de Aur vinurilor care au obținut peste 93 de puncte, medalii de aur (punctaj 89-92,9) și de argint (85-88,9).

Conform Regulamentului OIV (Organizația Mondială a Viei și Vinului), doar 30% din probele intrate în concurs pot obține o medalie. Mai multe despre acest concurs puteți citi în interviul cu Cătălin Păduraru, CEO VINARIUM.

Din juriu au făcut parte și doi Master of Wine: Aina Mee Myhre și Pasi Ketolainen, iar organizațiile mondiale care patronează concursul și-au trimis observatori. 25 de vinuri au fost recompensate cu Mare Medalie de Aur, iar 20% dintre acestea au fost câștigate de etichete din țara noastră, patru dintre ele fiind vinuri roșii (cupaje) și un rosé (monovarietal):

– Cuvee Grandiflora, 2019 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgășani) – Avincis Vinuri
– Constantin – premium red blend, 2017 (Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) – Gîrboiu Winery
– Baba Novac, 2020 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot) – Crama Banul Craiovei
– Taine, 2021 (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon) – Moșia Panciu
– Mon Rose by Pandora, 2023, (Fetească Neagră) – Crama Pandora

Întreaga listă a câștigătorilor poate fi consultată aici.

VINARIUM International Wine Contest 2024 este organizat de către ASER Consulting & Management, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizația Internațională a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri). Începând cu 2020, FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) a devenit partener. Concursul se află la cea de-a XXI-a ediție.

Sursa foto: blurf | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *