Vremea capricioasă a afectat producția de cireșe din județul Caraș-Severin / Proprietară de livadă: Lupta pentru a salva producția de fructe a fost una extrem de dură

cirese, caras severin, productie, nicoleta smac Sursa foto: Pixabay/jingoba

În livada Nicoletei Șmac, startul culesului s-a dat deja de mai bine de două săptămâni, cu mult mai repede decât în anii precedenți. Situația a fost provocată de evoluția climatic imprevizibilă din prima parte a anului, transmite Rador.

„Din păcate, schimbările acestea climatice afectează pomicultura tot mai mult. Calamitățile sunt tot mai multe. Perioadele acestea de brume și înghețuri târzii sunt nelipsite de cel puțin patru ani. (Reporter: Cu cât au plecat anul acesta mai repede pomii în vegetație?) Cu două săptămâni aproximativ decât era în mod normal și anul trecut au plecat cu trei săptămâni mai târziu decât era normal”, spune Nicoleta Șmac.

Pentru că pomii au înflorit anul acesta mult prea devreme, lupta pentru a salva producția de fructe a fost una extrem de dură, spune Nicoleta Șmac.

„Într-adevăr, am o producție frumoasă anul acesta de cireșe, dar cu multă muncă, cu multe nopți pierdute. Cred că sezonul acesta am făcut undeva la opt nopți, am generat perdele de fum ca să pot să salvez producția. Temperaturile, când cireșul a fost în plină floare, au fost 30° și la o săptămână și jumătate au scăzut efectiv la 0°. Vă dați seama ce a însemnat asta pentru fructe. Stresul acesta termic a și produs pagube, La mine doar 25% dar la cei care nu au generat perdele de fum, se pare că este mult mai mare paguba”, spune Nicoleta Șmac.

Pentru că sunt fructe de calitate, fără un aport chimic excesiv, ca în livezile intensive, cireșele Nicoletei sunt preferatele copiilor și se vând direct din livadă.
Consumatorii vor avea siguranța garanția faptului că sunt fructe 100% românești și până la urmă, nu sunt chiar ieftine, dar întotdeauna calitatea costă mai mult

„Prețul o să fie la fel ca și anul trecut, deși anul trecut au fost mai puține. Se recoltează foarte greu și eu le recoltez cu codiță. Țin foarte mult la calitate și încerc să fac un echilibru, să fie și clientul mulțumit și eu. 20 lei prețul de pornire, depinde și de cantitate. Clienții mei vin aici și gustă fructele. În mare parte vin copiii. Rodul meu la cireș și este distribuit foarte jos, deci juniorii pot să vină liniștiți să își recolteze, să își culeagă ei foarte bucuroși, mai ales cei de la oraș. Mare parte recoltez, eu recoltez pentru că trebuie o atenție sporită la recoltat, să nu rupem viitorii muguri de rod, altfel ar fi compromisă mare parte din producție”, spune tânăra.

Nicoleta Șmac este de meserie inginer horticultor și se ocupă singură de cei 1.500 de pomi din livadă, de la tăieri, tratamente, cosit și până la cules. Îi îngrijește cu mare pasiune încă de la plantare, pentru că, spune ea, fructele nu au gust dacă pe lângă soare nu se bucură și de dragoste.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *