Ouăle sunt o sursă delicioasă și accesibilă de proteine, mai ales la micul dejun. Nutritive și ușor de gătit, ouăle sunt, în general, destul de accesibile ca preț și ușor de găsit, dar iată că, potrivit today.com, există multe alte opțiuni de proteine care oferă nutrienți similari cu ouăle.
Un ou mare conține 6 grame de proteine, plus vitaminele B, colină și vitamina D.
Însă, există alimente conțin mai multe proteine decât un ou, per porție, dar este important să fii atent la dimensiunea porției pentru a obține suficientă proteină, spune nutriționista Natalie Rizzo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Iată ce alimente conțin mai multe proteine decât oul
- Fasole neagră: ½ cană de fasole neagră fiartă conține 8 grame de proteine. Pe lângă faptul că furnizează proteine de origine vegetală și fibre, fasolea neagră este și o sursă bună de fier și acid folic. Aceasta ajută la sațietate, previne constipația și promovează sănătatea intestinală, adaugă Rizzo. Proteinele de origine vegetală conțin unele dintre nutrienții găsiți în ouă, inclusiv fier, vitaminele B și acid folic, adaugă ea.
- Edamame: ½ cană conține 9 grame de proteine. Edamamele sunt boabe de soia verzi tinere, aflate în păstăi. Se fierb rapid și pot fi consumate ca gustare sau adăugate la salate, supe, tocănițe sau sosuri.
- Linte: ½ cană de linte fiartă conține 9 grame de proteine. Pe lângă proteinele vegetale, lintea furnizează vitaminele B, potasiu, fier, acid folic și tiamină. Lintea poate fi adăugată în supe vegetariene, tocănițe și curry.
- Tofu: ½ cană de tofu obișnuit conține 10 grame de proteine, în timp ce ½ cană de tofu ferm conține 22 grame de proteine. Tofu, folosit, adesea, ca alternativă la carne, este făcut din soia fermentată și este o sursă completă de cei nouă aminoacizi esențiali de care are nevoie corpul. Este ușor de gătit, fie prin coacere, prăjire sau adăugare la supe, spune nutriționista Samantha Cassetty. Deși este insipid de unul singur, tofu este foarte bun marinat și asezonat cu ierburi, după gust. De asemenea, tofu absoarbe sosurile sau condimentele în care este gătit.
- Pui sau curcan: 85 g de piept de pui conține 22 grame de proteine, iar 85 g de piept de curcan conține 24 grame de proteine. Recunoscute pentru proteinele sale pe care le conține, puiul și curcanul sunt tipuri de carne delicioase, atunci când sunt coapte sau la grătar, pentru cină sau foliate, pentru sandvișuri. Carnea de pasăre are mai multă grăsime și colesterol, deci este mai bine să fie consumată împreună cu carnea albă a oricărei opțiuni, spune nutriționista Frances Largeman-Roth. Ambele tipuri de carne de pasăre furnizează nutrienți importanți, precum fier, zinc și seleniu, adaugă ea. Păsările de curte și peștii au nutrienți aproape similari cu ouăle, deoarece conțin vitamina D și colină, două substanțe nutritive care lipsesc din majoritatea alimentelor vegetale, spune Rizzo.
- Somon și ton: 85 g de somon sockeye conțin 22 grame de proteine, iar 85 g de ton yellowfin conțin 24 grame de proteine. Aceste două tipuri de pește sunt foarte populare și gustoase și pot fi cumpărate proaspete sau conservate. Somonul are mai multe grăsimi decât tonul, dar sunt grăsimi sănătoase nesaturate, inclusiv acizi grași omega-3, în timp ce tonul are tendința de a conține mai multe proteine decât somonul, explică Largeman-Roth. Așadar, dacă ești în căutarea unei surse de proteine mai slabe, tonul este opțiunea mai bună. Totuși, somonul sălbatic sockeye este mai bogat în vitamina D decât tonul și conține mai puțin mercur.
- Brânză de vaci: ½ cană de brânză de vaci 2% grasime conține 12 grame de proteine. Brânza de vaci este nutritivă, sățioasă și „benefică pentru sănătatea oaselor și chiar pentru sănătatea intestinelor”, spune Rizzo. Este bogată în proteine și calciu și are o consistență cremoasă, deși este mai săracă în calorii și grăsimi saturate decât alte lactate. Poți adăuga brânza de vaci în ouă, pentru a le oferi un plus de proteine, dar o poți consuma și singură sau adăugată în rețete. Unii chiar o transformă în wrapuri.