Dacian Tînc este un tânăr de doar 23 de ani din Baia Mare pasionat de legumicultură. Astfel, pe un teren moștenit de la bunici la Dăneștii Chioarului, susținut de părinții lui, a început încă din 2019 să se ocupe de cultivarea legumelor. După ce a făcut greșeli de calcule, greșeli practice, a reușit să pună pe picioare o mică afacere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Între timp a devenit inginer horticol, tocmai din pasiunea pentru creșterea plantelor.
O parte din legume sunt cultivate în seră, o altă parte afară, iar tot ce recoltează se vinde prin proiectul început în pandemie, respectiv târgul „Roade de oraș”. Aici, în fiecare vineri, cumpărătorii vin să-și ridice marfa comandată pe pagina de Facebook în timpul săptămânii.
„Am început acest proiect undeva prin 2019, iar firma TeenAgro este din 2021. Motivul pentru care am început a fost o idee mică, un teren moștenit de la bunici, câteva calcule făcute și părea totul foarte profitabil. Doi ani mai târziu mi-am dat seama că de fapt nu e totul așa roz cum erau planurile pe hârtie. Dar am observat greșelile anterioare și an de an am încercat să le corectez”, începe el.
Primii pași, primele greșeli
„Primul pas a fost conștientizarea greșelilor, atât tehnic, cât și economic. Am observat de unde am putut să reduc costurile, cât timp îmi lua partea de înființare a culturilor etc și am ajuns la concluzia că e cel mai rentabil să investesc în utilaje care să-mi simplifice munca”, mai spune el. Apoi a investit în diferite utilaje folosite în legumicultură.
„Cea mai mare greșeală a fost chiar din primii ani, în care aveam impresia că dacă nu fertilizez culturile o să am culturi bio. Apoi am ajuns la facultate și am aflat că o plantă corect hrănită este o plantă sănătoasă, la fel ca și un om. Corect hrănită și din punct de vedere al nutrienților, dar și al cantității de nutrienți utilizați. Și, când am început să lucrez mai mult la fertilizare, am început să am plante mai sănătoase și să nu mai am nevoie de pesticide. Că, până la urmă, ăsta e scopul”, mai spune el.
Murul, primul experiment
Cultivă cel mai mult castraveți pentru murături, dar și roșii, fasole, ardei, vinete, dovlecei, pepeni verzi sau chiar mure. „Avem în portofoliu 25 de specii de legume plus mur. Murul a fost primul experiment în acest domeniu. Aveam 17 ani atunci și pe internet era o plantă foarte promovată. Am încercat să-l cultiv pe solul de aici, dar nu merge chiar așa cum scria pe internet”, mai spune el. În schimb, cu alte plante a avut succes. „La vinete am obținut o cultură foarte bună, iar prețul a fost foarte bun, anul trecut. Anul acesta am mărit un pic suprafața, la 30%”, mai spune el arătând a preferat să se axeze pe legumicultură, renunțând în ea mai mare parte la fructele de pădure.
Printre planurile de viitor, investițiile vor fi mai mari în spațiul de depozitare și apoi în procesare, dar nu numai. „În primul rând vreau solarii pe tot terenul, iar abia apoi la celelalte”, mai spune el.