Un startup care produce „unt” din dioxid de carbon este susținut de Bill Gates

bill gates, savor, unt, dioxid de carbon Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Bill Gates a pariat pe un startup californian care crede că poate produce un aliment similar cu untul folosind doar dioxid de carbon și hidrogen, transmite publicația New Atlas.

Și „untul” este doar începutul. Firma vrea să dezvolte alternative la lapte, înghețată, brânză, carne și uleiuri tropicale.

Compania din San Jose, Savor, utilizează un proces termochimic pentru a-și crea grăsimea asemănătoare celei animale, care nu are amprenta ecologică a industriei produselor lactate și a alternativelor pe bază de plante.

„Au pornit de la faptul că toate grăsimile sunt formate din diferite lanțuri de atomi de carbon și hidrogen”, a scris Gates într-o postare pe blog. „Apoi și-au propus să producă aceleași lanțuri de carbon și hidrogen – fără a implica animale sau plante. În cele din urmă, au dezvoltat un proces care implică preluarea dioxidului de carbon din aer și a hidrogenului din apă, încălzirea și oxidarea acestora pentru a declanșa separarea acizilor grași și apoi formularea grăsimilor”, a adăugat miliardarul.
Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), animalele sunt responsabile pentru 14,5% din totalul emisiilor globale de gaze cu efect de seră, iar alternativele la grăsimile animale care utilizează ulei de palmier contribuie la despăduriri pe scară largă și la pierderea biodiversității. Așadar, va fi sprijinul entuziast al lui Gates suficient pentru a-i face pe oameni să fie încântați de untul fabricat din CO2?

„Ideea de a trece la grăsimi și uleiuri fabricate în laborator poate părea ciudată la început”, a scris Gates. „Dar potențialul lor de a reduce semnificativ amprenta noastră de carbon este imens. Exploatând tehnologii și procese dovedite, suntem cu un pas mai aproape de atingerea obiectivelor noastre climatice”, a mai spus cofondatorul Microsoft.

„Untul” Savor este ușor de produs, dar să-i convingi pe oameni să renunțe la unt și la alte produse lactate pentru alimente „experimentale” va rămâne o provocare în viitorul apropiat. Gates speră, totuși, că sprijinul său va face mai mult decât să înceapă o conversație.

„Marea provocare este să scădem prețul, astfel încât produse precum cele de la Savor să devină accesibile maselor – fie la același cost cu grăsimile animale, fie mai mic”, a scris Gates.

Citește și Râgâielile celor peste un miliard de vaci de pe planetă sunt o sursă majoră de emisii de metan / Un startup din Boston, susținut de un fond al lui Bill Gates, lucrează la un vaccin pentru a rezolva această problemă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *