Un preparat rapid și sățios: Fasole cu șuncă și chorizo în stil catalan

Rețetă fasole cu șuncă și chorizo Foto: Patricia Nivel

Rețeta de fasole cu șuncă și chorizo în stil catalan este o dovadă că puțină carne este importantă într-o rețetă. Șunca și chorizo aduce un plus de gust acestui fel de mâncare, foarte gustos, de altfel. Fasolea conține, de asemenea, multe proteine, fiind foarte sățioasă. Acest preparat recomandat de The Guardian îți va alunga foamea pentru ore bune.

Pentru patru porții avem nevoie de:

  • ulei de măsline 1 lingură
  • șuncă afumată fără șorici 150g
  • chorizo de gătit 200 g, tăiat în două pe lungime și feliat în semilună de 1-2 cm grosime
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tăiați mărunt
  • fasole verde întreagă (haricots verts, dacă este posibil) 1 cutie de 400 g sau 400 congelate
  • oțet de sherry 1 lingură
  • conservă de fasole cu unt 200g, lichid rezervat
  • fasole verde congelată 400g
  • vin alb sau cidru 150 ml (opțional – puteți folosi suc de mere și un strop de oțet)
  • supă de pui sau legume 250ml
  • frunză de dafin 1
  • o mână de pătrunjel, tocat grosier (opțional)
  • sare și piper negru proaspăt măcinat
  • pâine cu usturoi

Cum o preparăm

Se încălzește uleiul într-o cratiță grea cu capac, la foc mediu. Tăiați șunca în bucăți și-l puneți în tigaie. După câteva minute, se adaugă chorizo și se gătește timp de 5 minute sau până se rumenește ușor. Se ridică șunca și chorizo din tigaie cu o lingură cu fantă și se pun deoparte.

Puneți imediat ceapa în tigaia cu grăsimea de porc rămasă, adăugați puțină sare și amestecați ceapa până când este făcută. Se mai adaugă puțin ulei dacă este necesar; ceapa trebuie să aibă un aspect lucios. Se lasă ceapa să sfârâie, apoi se reduce focul la mediu-jos, se pune un capac pe tigaie și se gătește timp de 7-10 minute până se înmoaie, amestecând ocazional. Dacă ceapa prinde prea multă culoare sau începe să se lipească, adăugați un strop generos de apă. După ce s-a înmuiat, se ridică focul la mediu și se adaugă usturoiul. Se mai fierbe timp de câteva minute, amestecând ocazional.

În timp ce se fierbe ceapa, se scurge și se spală fasolea verde și se taie în bucăți de 1-2 cm.

Când usturoiul a fiert câteva minute, se stropește cu oțet, apoi se adaugă toată fasolea, inclusiv lichidul de la fasolea din conservă și se amestecă bine pentru a se omogeniza. Se adaugă vinul, se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă până scade.

Apoi se adaugă supa de pui și frunza de dafin, se readuce chorizo și șunca în cratiță și se lasă totul să fiarbă timp de 15 minute fără capac. Se mai adaugă lichid dacă pare că se usucă – fasolea trebuie să fie acoperită cu lichid.

După aproximativ 15 minute se adaugă pătrunjelul, dacă se folosește, și se condimentează după gust cu sare și piper. Se servește cu pâine cu usturoi.

Foto: Patricia Nivel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *