Cel mai adesea, când se îmbolnăvesc, oamenii au tendința de a da vina pe dietă. Pentru durerile de cap, de exemplu, multe persoane consideră că băuturile alcoolice, ciocolata, brânzeturile, citricele și aditivii ar putea fi factorii declanșatori. Însă, potrivit nationalmigrainecenter.org.uk, migrena are mulți factori declanșatori, mulți fără nicio legătură cu alimentația.
Schimbarea rutinei, factor declanșator al migrenei
O schimbare a rutinei afectează tiparul de activitate al creierului care, la rândul său, poate declanșa o migrenă. Această schimbare poate fi o zi liberă, eliberarea după o perioadă de stres, o minciună sau o zi începută foarte devreme.
Deoarece toți acești factori pot implica și o schimbare a dietei, poate mâncând alte alimente sau în momente diferite, oamenii pot da vina pe alimente pentru apariția migrenei. Relația dintre alimente și migrenă este complexă și anumite alimente sunt adesea învinuite pe nedrept.
Ar trebui să renunț la alcool ca să nu mai am migrene?
Probabil cel mai frecvent declanșator al migrenei dietetice este alcoolul. Într-un studiu, 29% dintre persoanele cu migrenă au raportat că alcoolul este un declanșator al durerilor, în comparație cu 19% care au raportat ciocolata și 18% care au raportat brânza.
Anumite tipuri de alcool conțin substanțe chimice care, în doze suficient de mari, pot provoca dureri de cap oricui și migrenă la cei predispuși.
Unele băuturi alcoolice, cum ar fi vodca sau șampania, conțin mai puține substanțe chimice și pot fi mai bine tolerate.
Asocierea fiecărei băuturi alcoolice cu o cantitate egală de apă poate ajuta la evitarea deshidratării, care poate contribui la durerile de cap și migrenele legate de alcool.
Cum influențează cofeina și ciocolata durerile de cap?
Oprirea bruscă a cofeinei, în cazul unei persoane obișnuite cu doze mari, poate declanșa dureri de cap.
Deși au existat sugestii potrivit cărora cofeina și ciocolata ar putea ajuta în tratarea migrenei, unii experți recomandă zero cofeină. Poate merită să încercați să le excludeti, deși majoritatea medicilor permit un aport moderat de cofeină, în cazul persoanelor care suferă de migrene.
Puteți încerca să vă limitați aportul la cel mult trei căni de cafea sau patru – cinci căni de ceai, în fiecare zi. Ciocolata trebuie mâncată cu moderație. De asemenea, Cola și alte băuturi răcoritoare conțin cofeină și ar trebui, de asemenea, consumate cu moderație. Băuturile energizante, în special, pot avea un nivel ridicat de cofeină.
Nu uitați că unele băuturi „decofeinizate” pot conține, totuși, puțină cofeină, așa că verificați întotdeauna eticheta.
Există migrenă din cauza alergiei alimentare?
Alergia înseamnă, din punct de vedere tehnic, un anumit tip de răspuns al sistemului imunitar. Studiile științifice nu au găsit o legătură cu migrena. Cu toate acestea, unii folosesc cuvântul „alergie” chiar și pentru a se referi la o intoleranță sau sensibilitate.
Testarea alergiilor nu este considerată utilă la pacienții cu migrenă.
Ar trebui să urmez o dietă anume, dacă sufăr de migrene?
Categoric, da, dieta ajută în migrene. O dietă potrivită pentru migrenă presupune ca, la o oră de la trezire, înainte de a pleca de acasă la serviciu, să mănânci un mic dejun care conține fibre, apoi, la interval de timp relative egale, pe parcursul zilei, să mănânci prânzul și cina.
Secretul este să mănânci puțin și des, evitând deshidratarea.
Pare logic să mănânci mai multe alimente naturale (integrale), deși nu există dovezi științifice pentru acest sfat, în legătură cu durerea de cap.
Dietele de eliminare au fost testate de mai multe grupuri de cercetare, cu un succes limitat. Aceasta implică lucrul cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a elimina toate declanșatoarele posibile, înainte de a le introduce unul câte unul, notând orice efecte.
Cu toate acestea, studiile sugerează că aceste diete sunt atât de restrictive, încât pacienții le pot menține rareori. Într-un studiu, patru din 10 pacienți au abandonat dieta în primele șase săptămâni. Și până la sfârșitul studiului, doar unul din 10 a observat vreo îmbunătățire. Prin urmare, dietele de eliminare nu fac parte din tratamentul modern al migrenei.
Ce ar trebui să fac pentru a scăpa de migrene?
Dacă veți considera că anumite alimente ar putea fi declanșatoare, trebuie să țineți un jurnal în care să notați tot ceea ce mâncați.
Când se instalează o migrenă, nu vă uitați în acest jurnal doar la orele sau ziua dinaintea atacului, ci priviți înapoi cu trei zile. Migrena începe, de fapt, cu mult timp înainte de durerea de cap. Această perioadă, cu mult înainte de a începe durerea de cap, poate determina oamenii să considere, în mod greșit, anumite alimente, cum ar fi ciocolata, drept cauze ale declanșării durerii.
Dacă datele din jurnal sugerează că un anumit aliment poate declanșează migrena, ține un jurnal suficient de lung pentru a înregistra cel puțin trei episoade de migrenă. Apoi exclude complet acel aliment din dietă, atâta timp cât a fost nevoie pentru a avea acele trei (sau mai multe) episoade. Vezi dacă există o schimbare în evoluția migrenelor.
Dietele stricte de eliminare a unor alimente trebuie făcute numai sub supraveghere a unui medic sau a unui nutriționist. Astfel de diete pot provoca malnutriție.
Fă-ți timp să mănânci și să bei corespunzător
Cele mai importante declanșatoare dietetice implică lipsa alimentelor și a lichidelor, mai degrabă decât anumite alimente.
Mesele întârziate sau ratate duc, adesea, la o scădere relativă a zahărului din sânge, declanșând migrena. Consumul de fibre ajută la evitarea vârfurilor și scăderilor de zahăr din sânge, precum și la furnizarea altor beneficii importante pentru sănătate. Oamenii iau, adesea, cea mai mare parte din fibre la micul dejun.
Dieta este, în majoritatea cazurilor, un factor declanșator mai important la copii decât la adulți, în special atunci când trec printr-o perioadă de creștere sau sunt implicați în exerciții fizice intense. Acesta este motivul pentru care mulți copii vin acasă de la școală cu dureri de cap – este posibil să nu fi avut mâncare suficientă la ei sau nu s-au hidratat corespunzător.
Dacă masa de seară este devreme, o mică gustare înainte de culcare poate ajuta.
Mulți oameni care suferă de migrene descoperă că trebuie să mănânce mici gustări, frecvent, la fiecare câteva ore, în timpul zilei, pentru a evita vârfurile și scăderile de zahăr din sânge.
Dacă țin dietă pentru a slăbi scap de migrenă?
Este tentant să reducem numărul de calorii, sărind peste mese. Dar dieta este mai ușoară dacă ai mese mici, frecvente, mai degrabă, decât dacă mănânci puțin și rar.
Reducerea grăsimilor din dietă ajută, de fapt, la migrenă, iar o dietă cu un conținut scăzut de grăsimi este o modalitate bună de a pierde în greutate.
Persoanele cu migrenă ar trebui să evite dietele neobișnuite sau la modă, cum ar fi zero carbohidrați sau combinațiile restrictive ale unui număr mic de alimente.