Temperaturile negative din ultimele zile au afectat culturile agricole şi pomii fructiferi din judeţul Dolj, în proporţie de 10 până la 100%, în funcţie de tipul de cultură şi de stadiile de dezvoltare, în special în partea de sud a judeţului, transmite Agerpres.
Potrivit directorului Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Şimnic, Claudia Dunăreanu, şi seceta prelungită din lunile anterioare a slăbit rezistenţa plantelor la stresul termic.
„Temperaturile scăzute înregistrate în Dolj în ultimele zile au avut un impact semnificativ asupra culturilor agricole. Temperaturile minime au coborât sub zero grade Celsius, ceea ce a afectat în mod deosebit culturile de cereale aflate în stadii sensibile de dezvoltare. Seceta prelungită din lunile anterioare a slăbit rezistenţa plantelor la stresul termic”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul SCDA Şimnic.
Pe categorii de culturi, păioasele semănate în toamnă au fost afectate în proporţie de 10-30%, rapiţa – în proporţie de 30-50%, iar culturile semănate recent care au început să răsară, precum porumbul şi floarea-soarelui, pot fi afectate în totalitate.
„Grâul şi orzul de toamnă prezintă un grad de afectare scăzut spre moderat, în funcţie de stadiul de vegetaţie (10-30%). La rapiţa în faza de alungire a tijei – îmbobocire sau înflorire, mugurii florali sunt foarte sensibili -, pierderile de producţie pot fi semnificative grad de afectare moderat spre ridicat (30-50%). Culturile semănate recent (floarea-soarelui, porumb), dacă au răsărit deja sau răsar în această perioadă pot fi afectate grav la temperaturi negative (100%)”, a mai spus Claudia Dunăreanu.
În ceea ce priveşte pomii fructiferi, au avut de suferit specia sâmburoase (caişi, piersici), gradul de afectare fiind foarte ridicat (70%), la cireşi gradul de afectare a fost moderat spre ridicat (30-50%), aceştia fiind în perioada de înflorire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Directorul SCDA Şimnic a mai afirmat că zăpada mieilor înainte de Paşti este un fenomen caracteristic primăverii, când, după câteva zile călduroase care par să anunţe venirea verii, brusc apar episoade reci, însă acum a fost o perioadă mai lungă de timp cu temperaturi ridicate cu efecte de stres fiziologic asupra plantelor.
„Ca efecte ale oscilaţiilor de temperatură în ceea ce priveşte pomii este perturbarea polenizării. La cereale (grâu, orz) par arsuri ale frunzelor, stagnarea creşterii, reducerea cantităţii şi calităţii producţiei; stres fiziologic al plantelor; creşterea riscului de boli şi dăunători; dezechilibru fenologic”, a mai afirmat directorul SCDA Şimnic.
Printre tipurile de intervenţie pentru salvarea culturilor şi pentru reducerea pagubelor cauzate de aceste temperaturi negative, Claudia Dunăreanu a enumerat: pentru livezi şi pomi fructiferi – perdele de fum, folii de protecţie; pentru culturile agricole – semănatul în epoca optimă, fertilizarea foliară antistres, asigurarea culturilor.