Tagliatelle de pizza. Ar putea părea o idee bizară, sau poate pur și simplu o idee care să suscite reacții, de oricare ar fi ele, și, prin urmare, notorietate. Unui pizzaiolo de la Napoli i-a venit ideea să taie pe lung o pizza Margherita în fâșii înguste și să toarne peste ele o cantitate generoasă de sos cu carne, mai precis clasicul ragù alla bolognese, din carne tocată. Completând cu două frunze de busuioc și parmezan ras, ca orice porție de paste care se respectă.
Faptele, pe scurt: Vincenzo Capuano a publicat pe canalele sale de socializare un video în care arată pas cu pas cum a făcut aceste așa zise „tagliatele de pizza”: elimină crusta, taie partea centrală a aluatului în fâșii subțiri, exact ca niște tagliatele, și le așază pe o farfurie. Totul este apoi asezonat cu un sos bolognez din abundență, parmezan ras și câteva frunze proaspete de busuioc.
Ca de fiecare dată când tradiția este reinterpretată în manieră complet nouă, reacțiile sunt împărțite. De la „ai atins fundul prăpastiei”, trecând prin neutrul „dar de ce asta?” și mergând până la „aș mai cere o porție”, după cum consemnează portalul virgilio.it.
În ce măsură tradiția poate fi reinventată?
Nu lipsește nici o notă ironică atașată la video: „Studii științifice recente au demonstrat că tagliatellele (de pizza) alla bolognese crează dependență”. Un fel de invitație la lejeritate, la a nu lua totul mult prea în serios, inclusiv când vine vorba de așa zisele tradiții gastronomice.