VIDEO. Tagliatelle de pizza Margherita. Cui îi surâde ideea de a tăia pizza în fâșii lungi și înguste și a adăuga peste ele sos ragù de carne, ca peste paste?

tagliatelle de pizza traditie reinventata pizza cu sos ragu Vincenzo Capuano foto: napolitoday.it

Tagliatelle de pizza. Ar putea părea o idee bizară, sau poate pur și simplu o idee care să suscite reacții, de oricare ar fi ele, și, prin urmare, notorietate. Unui pizzaiolo de la Napoli i-a venit ideea să taie pe lung o pizza Margherita în fâșii înguste și să toarne peste ele o cantitate generoasă de sos cu carne, mai precis clasicul ragù alla bolognese, din carne tocată. Completând cu două frunze de busuioc și parmezan ras, ca orice porție de paste care se respectă.

Faptele, pe scurt:  Vincenzo Capuano a publicat pe canalele sale de socializare un video în care arată pas cu pas cum a făcut aceste așa zise „tagliatele de pizza”: elimină crusta, taie partea centrală a aluatului în fâșii subțiri, exact ca niște tagliatele, și le așază pe o farfurie. Totul este apoi asezonat cu un sos bolognez din abundență, parmezan ras și câteva frunze proaspete de busuioc.

Ca de fiecare dată când tradiția este reinterpretată în manieră complet nouă, reacțiile sunt împărțite. De la „ai atins fundul prăpastiei”, trecând prin neutrul „dar de ce asta?” și mergând până la „aș mai cere o porție”, după cum consemnează portalul virgilio.it.

În ce măsură tradiția poate fi reinventată?

Nu lipsește nici o notă ironică atașată la video: „Studii științifice recente au demonstrat că tagliatellele (de pizza) alla bolognese crează dependență”. Un fel de invitație la lejeritate, la a nu lua totul mult prea în serios, inclusiv când vine vorba de așa zisele tradiții gastronomice.

Dealtfel, Capuano este cunoscut pentru dorința sa de a depăși limitele tradiției, fiind originar chiar de la Napoli, acolo unde când spui pizza spui tradiție. El mai are la activ experimente gastronomice care au generat reacții controversate, printre care o pizza estivală, cu pepene roșu, kiwi, struguri și frișcă.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


El spune că are deviză în activitatea sa ideea că pizza este în continuă evoluție și, deci, supusă influențelor și reinterpretărilor. Și nu e un pizzaiolo oarecare, s-a clasificat pe locul 14 în clasamentul 50 Top World Artisan Pizza Chains 2023.

Dacă lăsăm la o parte protagoniștii și privim totul cu ceva mai multă detașare, însă, nu are cum să nu ne vină în minte că un sos se poate mânca foarte bine cu pâine. Deci nu doar că nu e deloc o idee rea, dar – e un punct de vedere personal – de ce n-ar încăpea și crusta sub o altă cantitate generoasă de sos, poate chiar ragù napoletan? Poate fi ceva mai tradițional de atât?  Pe încercate? De ce n-am inventa, în această logică, și pizza de tagliatelle? Ah, există deja, ok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *