Supă slovăcească de ciuperci sau „hribovica” era o supă pe care slovacii o consumau înainte de Crăciun, în perioada de post, când carnea era interzisă. Ingredientul principal erau ciupercile uscate, conservate în gospodăriile țărănești din satele unde aceștia locuiau, respectiv din nordul Bihorului, conform informațiilor prezente în cartea Rețete Tradiționale de Bihor.
Acel preparat făcea parte din mâncărurile de bază pentru prânz sau cină.
Ingrediente pentru 8-10 porții:
- 2 căni cu ciuperci uscate
- 5 cartofi mari
- 1 ceapă
- 1 lingură oțet
- 3 linguri de făină
- 200 ml lapte
- 200 ml smântână
- sare
- piper
- 1 lingură de untură sau
- 2 linguri de ulei
Mod de preparare
Ciupercile uscate se pun timp de 10 minute la înmuiat în apă fierbinte. În acest timp, cartofii se curăță și se taie în bucăți mici.
Într-un vas cu ulei se pun într-o oală, la încins, la foc mic, și se adaugă ceapa, tăiată cubulețe mici, care se prăjește câteva minute. Urmează apa, ciupercile hidratate, sare și piperul.
Când ciupercile sunt aproape fierte, se adaugă cartofii. Supa se pregătește răntajul, din untură, ulei, făină și lapte. Când cartofii au fiert, se adaugă rântașul, care se amestecă cu baza de supă. La sfârșit, se adaugă smântâna.
Preparatul se servește cald.